Curcumine als alternatief voor het HPV-vaccin?

PlaceboNocebo 13

Baarmoederhalskanker wordt in verband gebracht met het humaan papillomavirus (HPV). Sinds enkele jaren worden jonge meisjes (en nu ook jongens) gevaccineerd met het HPV-vaccin met de bedoeling het risico op baarmoederhalskanker te verminderen.

Het idee achter vaccinatie - het prikkelen van het immuunsysteem, zodat het antistoffen aanmaakt tegen het in het vaccin aanwezige virus - is op zich niet slecht. Alleen zijn er een aantal bedenkingen.

Een virus komt normaal niet rechtstreeks via het bloed binnen. Het passeert eerst een aantal verdedigingslinies, zoals de slijmvliezen. Om dit na te bootsen, worden afgezwakte of dode virussen gebruikt. Het blijven echter vreemde en potentieel gevaarlijke stoffen die rechtstreeks het bloed binnen komen.

Aan vaccins worden ook stoffen toegevoegd die mogelijk nog gevaarlijker zijn dan het virus zelf. Bij de HPV-vaccins is dat aluminium.

Het HPV-vaccin heeft veel bijwerkingen, waaronder epileptische aanvallen, beroerte, auto-immuunziekten, chronisch vermoeidheidssyndroom, trombose, gezichtsverlies, gehoorverlies, verlamming en overlijden.

Een vaccin bevat één bepaalde stam van een virus of enkele stammen, in het geval van het HPV-vaccin zijn dat HPV 16 en 18 (soms ook 11 en 6). Er zijn echter minstens 100 HPV-stammen, waarvan er tot nog toe 13 gelinkt zijn aan baarmoederhalskanker. Bovendien muteren virussen en nemen ze constant andere vormen aan. Een vaccin kan niet beschermen tegen alle potentieel schadelijke virussen, dat is de taak van het immuunsysteem.

Curcumine bestrijdt HPV-infecties,
voorkomt baarmoederhalskanker,
vernietigt selectief baarmoederhalskankercellen
en versterkt de werking van chemotherapie

Een veelbelovende stof in de strijd tegen HPV-infecties en baarmoederhalskanker is curcumine. Curcumine heeft een antivirale werking. Het voorkomt HPV-infectie en stimuleert de verwijdering van het virus bij al bestaande infecties. Een vaginale zalf op basis van curcumine is effectief voor het behandelen van HPV-infecties.

Curcumine remt ook het ontstaan, de groei en de uitzaaiing van baarmoederhalstumoren. Curcuminezalf doodt HPV-positieve baarmoederhalskankercellen en laat gezonde cellen ongemoeid. Curcumine maakt baarmoederhalskankercellen bovendien gevoeliger voor chemotherapie (paclitaxel) en versterkt de werking van paclitaxel.

Kort samengevat: curcumine voorkomt en elimineert HPV-infecties, voorkomt het ontstaan van baarmoederhalskanker, vernietigt selectief baarmoederhalskankercellen en versterkt de werking van chemotherapie.

©Hilde Maris

Meer info
Curcumine. Ontsteking, pijn, reuma, alzheimer & kanker. PlaceboNocebo 20.
Bioactieve stoffen in de kankertherapie. Curcumine, groene thee extract, broccoli extract & resveratrol. PlaceboNocebo 22.
Humaan papillomavirus & baarmoederhalskanker. Wat is het verband? PlaceboNocebo 35.

 

Referenties

  1. Basu P, Dutta S, Begum R, et al. Clearance of cervical human papillomavirus infection by topical application of curcumin and curcumin containing polyherbal cream: a phase II randomized controlled study. Asian Pac J Cancer Prev. 2013;14(10):5753-9.
  2. Debata PR, Castellanos MR, Banerjee P et al.. A novel curcumin-based vaginal cream Vacurin selectively eliminates apposed human cervical cancer cells. Gynecol Oncol. 2013 Apr;129(1):145-53.
  3. Maher DM, Bell MC, O'Donnell EA, et al. Curcumin suppresses human papillomavirus oncoproteins, restores p53, Rb, and PTPN13 proteins and inhibits benzo[a]pyrene-induced upregulation of HPV E7. Mol Carcinog. 2011 Jan;50(1):47-57.
  4. Yallapu MM, Maher DM, Sundram V et al. Curcumin induces chemo/radio-sensitization in ovarian cancer cells and curcumin nanoparticles inhibit ovarian cancer cell growth. J Ovarian Res. 2010 Apr 29;3:11

 

Ook in PlaceboNocebo 13

3 Zo zien wij het

14 Voeding

20 Voeding

  • Papaja

    Tropische medicinale plant

24 Therapie

28 Nutriënten

  • Jodium

    Van een gezonde schildklier tot een hoger IQ

32 Fytotherapie

36 Supplementen

39 Recept

40 Vraag aan de lezers

44 Therapie

48 Medisch

50 Supplementen

52 Medicijnen