Probiotica ter preventie van buikkrampen, reflux & constipatie bij baby’s

PlaceboNocebo 13

Heel veel baby’s hebben het eerste half jaar van hun leven last van buikkrampen (koliek), reflux en constipatie. Het is een van de belangrijkste redenen voor ziekenhuisopname en medicijngebruik bij baby’s. Het is een zware psychische belasting voor de ouders, die vaak wanhopig worden van het gehuil van hun baby en zich afvragen of ze iets verkeerd doen.

De voornaamste oorzaak van spijsverteringsklachten bij baby’s is een niet goed ontwikkelde darmflora. Baby’s hebben een steriele darm (zonder bacteriën) bij hun geboorte. De eerste darmbacteriën krijgen ze van de moeder tijdens de geboorte bij het passeren van het geboortekanaal. Vervolgens ontwikkelt de darmflora zich verder door borstvoeding, op voorwaarde dat de moeder gezond is en zelf een gezonde darm- en lichaamsflora heeft.

Kinderen die via keizersnede geboren worden, koemelk krijgen in plaats van borstvoeding, in een overdreven hygiënische omgeving opgroeien en/of antibiotica krijgen, hebben niet voldoende van de gunstige bacteriën (o.a. bifidobacteriën, lactobacillen) in hun darmen en te veel van de ‘slechte’ (vb. bacteroïden, stafylokokken, E. coli). Ze hebben niet alleen meer last van spijsverteringsproblemen, maar zijn ook vatbaarder voor allergie, auto-immuniteit en infecties.

Italiaanse artsen van verschillende afdelingen neonatologie en kindergeneeskunde onderzochten of het preventief toedienen van een probioticum tijdens de eerste drie levensmaanden darmkrampen, reflux en constipatie bij baby’s kon voorkomen.

589 baby’s kregen ofwel drie maanden lang een supplement met de bacterie Lactobacillus reuteri of een placebo. Na drie maanden hadden de baby’s die het probioticum kregen veel minder last van reflux en constipatie dan de baby’s die een placebo kregen. Ze huilden ook bijna de helft minder.

De onderzoekers berekenden ook het kostenplaatje. De baby’s die een probioticum kregen, moesten minder naar een dokter of ziekenhuis, kregen minder medicijnen en hun ouders moesten minder dagen thuisblijven van hun werk. Per baby bespaarden de ouders gemiddeld 88 euro en de gemeenschap bijkomend 104 euro.

Het resultaat zou waarschijnlijk nog beter geweest zijn als ze een mengsel van verschillende bacteriestammen gebruikt hadden in plaats van één enkele bacteriestam. Tijdens de eerste levensmaanden zijn vooral de bifidobacteriën en lactobacillen van belang.

©Hilde Maris

Meer info
Probiotica. Gezondheid begint bij gezonde darmen. PlaceboNocebo 04.
Het belang van de darmflora. Prebiotica, probiotica & microbiële metabolieten. PlaceboNocebo 32.
Antibioticaresistentie. Probiotica als alternatief. PlaceboNocebo 33.
Probiotica, een alternatief voor vaccinatie? PlaceboNocebo 35.

 

Referenties

  1. Indrio F, Di Mauro A, Riezzo G, et al. Prophylactic Use of a Probiotic in the Prevention of Colic, Regurgitation, and Functional Constipation: A Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr. 2014 Jan 13.
  2. Fooladi AA, Khani S, Hosseini HM, et al. Impact of altered early infant gut microbiota following breastfeeding and delivery mode on allergic diseases. Inflamm Allergy Drug Targets. 2013 Dec;12(6):410-8.

 

Ook in PlaceboNocebo 13

3 Zo zien wij het

14 Voeding

20 Voeding

  • Papaja

    Tropische medicinale plant

24 Therapie

28 Nutriënten

  • Jodium

    Van een gezonde schildklier tot een hoger IQ

32 Fytotherapie

36 Supplementen

39 Recept

40 Vraag aan de lezers

44 Therapie

48 Medisch

50 Supplementen

52 Medicijnen