Vlaszaad verlaagt de bloeddruk

PlaceboNocebo 13

Vlaszaad (Linum usitatissimum), ook wel lijnzaad genoemd, is vooral bekend voor zijn gunstig effect op de hormoonbalans en op het hart en de bloedvaten. Het kan preventief ingezet worden tegen hormonale aandoeningen (ook hormonale kankers) en hart- en vaatziekten.

De drie belangrijkste troeven van vlaszaad zijn vezels, omega-3 vetzuren en lignanen. Lignanen zijn plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen, die momenteel volop onderzocht worden voor hun kankerremmende werking. Vlaszaad bevat de hoogste concentratie lignanen van alle plantaardige voedingsmiddelen.

Vezels en omega-3 vetzuren hebben een brede waaier van gunstige effecten op de gezondheid. Eén daarvan is het verlagen van de bloeddruk.

In een recente studie kregen mensen met een hoge bloeddruk zes maanden lang ofwel 30 gram gemalen vlaszaad per dag, ofwel een placebo. Na een half jaar was de bloeddruk gemiddeld 10/7 mmHg lager in de vlaszaadgroep dan in de placebogroep. Bij de deelnemers die bij aanvang een systolische bloeddruk (bovendruk) van meer dan 140 mmHg hadden, daalde die met maar liefst 15 mmHg.

Volgens de onderzoekers is de bloeddrukverlagende werking van vlaszaad een van de krachtigste die bereikt kan worden met voeding. Vlaszaad verlaagt de bloeddruk bovendien selectief, dat wil zeggen alleen wanneer het nodig is. Hoe hoger de bloeddruk, hoe beter de bloeddrukverlagende werking van vlaszaad. Bij iemand met een lage bloeddruk zal de bloeddruk niet extra dalen.

Vlaszaadolie heeft niet dezelfde gunstige eigenschappen als gemalen vlaszaad, hoewel het absoluut een van de gezondste oliën is. Vlaszaadolie levert wel de belangrijke omega-3 vetzuren, maar niet de vezels. Vlaszaadolie bevat ook geen lignanen, tenzij die er achteraf aan toegevoegd zijn.

Om de gezonde eigenschappen van vlaszaad ten volle te benutten, moet je rekening houden met enkele belangrijke voorwaarden.

  • Om alle nutriënten uit vlaszaad op te nemen, moet het vlaszaad gemalen of gebroken zijn; tenzij je de zaadjes heel goed kauwt, verlaat niet-gemalen vlaszaad de darm vrijwel intact en is het alleen van nut voor een vlottere stoelgang.
  • De omega-3 vetzuren worden vernietigd door hitte; verwarm vlaszaad niet, voeg het pas toe aan je maaltijd vlak voor je gaat eten.
  • Lignanen uit vlaszaad worden door de darmbacteriën omgezet in enterodiol en enterolacton; het zijn deze stoffen die verantwoordelijk zijn voor het hormonale effect van lignanen; een gezonde darmflora is een vereiste voor een optimale werking van vlaszaad.

©Hilde Maris

Meer info
Hoge bloeddruk wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 27.

 

Referentie

Rodriguez-Leyva D, Weighell W, Edel AL, et al. Potent antihypertensive action of dietary flaxseed in hypertensive patients. Hypertension. 2013 Dec;62(6):1081-9.

 

Ook in PlaceboNocebo 13

3 Zo zien wij het

14 Voeding

20 Voeding

  • Papaja

    Tropische medicinale plant

24 Therapie

28 Nutriënten

  • Jodium

    Van een gezonde schildklier tot een hoger IQ

32 Fytotherapie

36 Supplementen

39 Recept

40 Vraag aan de lezers

44 Therapie

48 Medisch

50 Supplementen

52 Medicijnen