Officiële waarschuwingen voor het gebruik van domperidon (Motilium)

PlaceboNocebo 14

Domperidon (in België verkrijgbaar als Motilium) is een medicijn dat gebruikt wordt bij misselijkheid en braken, maagpijn met misselijkheid en een opgeblazen gevoel en bij brandend maagzuur. Het actieve bestanddeel, domperidon, stimuleert de bewegingen van de maag en het eerste deel van de darm en versnelt de doorgang van voedsel van de maag naar de darmen.

Domperidon heeft een aantal bijwerkingen, maar de meest zorgwekkende is een verhoogd risico op hartziekten, waaronder plotse hartstilstand. Dit risico is vooral verhoogd bij mensen die ouder zijn dan 60 jaar, bij volwassenen die meer dan 30 gram per dag nemen en bij mensen die nog andere medicijnen nemen.

Volgens de Vlaamse farmacoloog Luc Hondeghem sterven jaarlijks honderden Belgen door het nemen van Motilium.

In de VS werd domperidon nooit goedgekeurd, ook niet op voorschrift, omdat het risico op een plotse dood te hoog was. In Europa heeft de EMA (European Medicines Agency) ondertussen ook officiële aanbevelingen gedaan om het gebruik van domperidon bevattende medicijnen te beperken.

De EMA raadt aan dat domperidon alleen nog gebruikt wordt voor het verlichten van misselijkheid en braken, dat de dosis en de duur van de inname beperkt wordt en dat doseringen zorgvuldig aangepast worden aan het gewicht van de patiënt (vooral bij kinderen).

Domperidon zou niet meer gebruikt mogen worden tegen opgeblazen gevoel en brandend maagzuur, door mensen met een slechte leverfunctie, mensen met hartritmestoornissen en mensen die bepaalde andere medicijnen nemen.

Aanbevolen maximum doseringen van domperidon*

 • Volwassenen en adolescenten (35 kg of meer): 3 x per dag 10 mg (oraal) of 2 x per dag 30 mg (zetpil)
 • Kinderen en adolescenten (minder dan 35 kg): 3 x per dag 0,25 mg per kg lichaamsgewicht (oraal)

* Niet langer dan een week

Mogelijke bijwerkingen van domperidon

 • overgevoeligheid en allergische reacties
 • darmkrampen
 • borstvorming bij mannen en het opzwellen van de melkklieren bij vrouwen; er kan ook melk uit de borsten vloeien (het middel wordt soms gebruikt om lactatie te stimuleren)
 • ontregeling of uitblijven van de menstruatie
 • bewegingsstoornissen of extrapiramidale verschijnselen: parkinsonachtige symptomen, zoals stijve spieren, beven, moeite met lopen of praten, rusteloosheid, plotse spiertrekkingen; baby’s tot één jaar zijn heel gevoelig voor deze bijwerking
 • verhoogd risico op hartritmestoornissen, duizelingen, bewustzijnsverlies; dit komt vooral voor bij mensen met een aangeboren hartritmestoornis (verlengde QT-interval), zij mogen absoluut geen domperidon nemen
 • hartstilstand (vier keer verhoogd risico)

©Hilde Maris

Meer info
Motilium. PlaceboNocebo 5.

 

Referenties

 1. Domperidone Restrictions Endorsed in EU Due to Cardiac Risk. Medscape Medical News - News Alerts. Megan Brooks. April 25, 2014
 2. Domperidone: ventricular arrhythmia and sudden death (continued). Prescrire Int. 2012 Jul;21(129):183.
 3. Hondeghem LM. Low safety index of domperidone: mechanism for increased odds ratio for sudden cardiac death. Acta Cardiol. 2011 Aug;66(4):421-5.

 

Ook in PlaceboNocebo 14

10 Medisch

 • Allergie

  Eczeem, hooikoorts, astma & voedselallergie

16 Voeding

 • Groene thee

  De bijzondere eigenschappen van EGCG & L-theanine

20 Voeding

24 Therapie

 • Bowen therapie

  Een nieuwe holistische behandeling via het fasciale netwerk, het bindweefsel

28 Nutriënten

32 Fytotherapie

36 Epigenetica

42 Vraag aan de lezers

44 Bewustzijn

50 Fytotherapie

52 Medicijnen