Vitamine C voor een goede hersenfunctie

PlaceboNocebo 14

Vitamine C (ascorbinezuur) wordt vooral gelinkt aan de preventie van verkoudheid, griep, hart- en vaatziekten en kanker. Als men het heeft over de hersenen, denkt men eerder aan de vetzuren, vitamine E en de B-vitaminen. Toch zijn de hersenen voor hun werking sterk afhankelijk van vitamine C.

De hersenen bevatten de hoogste concentratie vitamine C van alle organen, evenveel als de bijnieren. Uit dierstudies blijkt dat bij een gebrek aan vitamine C de hersenen het meeste vitamine C krijgen, ten koste van andere organen en weefsels. Maar bij een chronisch gebrek blijken ook de hersenen niet in staat om optimale hoeveelheden of zelfs voldoende vitamine C vast te houden.

Vitamine C is niet alleen een antioxidant die schade aan de hersencellen voorkomt, maar is ook nodig voor de aanmaak van collageen, carnitine en de neurotransmitters serotonine, dopamine en (nor)adrenaline. Carnitine is belangrijk voor de zenuwgeleiding en de overdracht van boodschappen tussen hersencellen met behulp van neurotransmitters. Bij een gebrek aan neurotransmitters en carnitine gaat de hersenfunctie achteruit.

Vitamine C beschermt bovendien de bloedvaten tegen beschadiging en voorkomt plaquevorming. Niet alleen omdat het een antioxidant is, maar ook omdat het nodig is voor de aanmaak van collageen. Collageen is nodig voor het repareren van beschadigde weefsels, ook van bloedvaten. Bij een gebrek aan vitamine C worden er andere stoffen gebruikt om de schade te repareren (vb. cholesterol, lipoproteïnen). Dat zijn tijdelijke noodmaatregelen, maar bij een chronisch gebrek aan vitamine C kan hierdoor plaquevorming of atherosclerose ontstaan, ook in de hersenen. Plaquevorming in de hersenen is een van de belangrijkste oorzaken van geheugenverlies en achteruitgang van de verstandelijke functies.

Uit studies blijkt dat een hoge inname van vitamine C uit voeding en supplementen en een hogere concentratie vitamine C in het bloed het risico op alzheimer en andere vormen van dementie aanzienlijk verlaagt.

De mens kan zelf geen vitamine C aanmaken (in tegenstelling tot de meeste dieren) en moet dus voldoende innemen via de voeding. Vitamine C zit vooral in citrusvruchten, bessen, kiwi, paprika, spinazie, broccoli en peterselie. De officiële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 120 mg per dag, maar volgens sommige deskundigen hebben we enkele grammen per dag nodig.

©Hilde Maris

Meer info
Vitamine C. Suppletie is geen overbodige luxe. PlaceboNocebo 21.
Vitamine C supplementen. Welke vorm is de beste? PlaceboNocebo 3.
Vitamine C als kankertherapie. PlaceboNocebo 22.

 

Referentie

Harrison FE, Bowman GL, Polidori MC. Ascorbic Acid and the Brain: Rationale for the Use against Cognitive Decline. Nutrients. 2014 Apr 24;6(4):1752-81.

Ook in PlaceboNocebo 14

10 Medisch

  • Allergie

    Eczeem, hooikoorts, astma & voedselallergie

16 Voeding

  • Groene thee

    De bijzondere eigenschappen van EGCG & L-theanine

20 Voeding

24 Therapie

  • Bowen therapie

    Een nieuwe holistische behandeling via het fasciale netwerk, het bindweefsel

28 Nutriënten

32 Fytotherapie

36 Epigenetica

42 Vraag aan de lezers

44 Bewustzijn

50 Fytotherapie

52 Medicijnen