Vitamine D suppletie verbetert psoriasis en vitiligo

PlaceboNocebo 14

Psoriasis en vitiligo zijn twee huidaandoeningen die veroorzaakt worden door auto-immuniteit: een uit de hand gelopen ontstekingsreactie, waarbij immuuncellen het eigen weefsel beschadigen.

Bij psoriasis versnelt de auto-immuunreactie de groeicyclus van de huidcellen. De huidcellen delen sneller en rijpen minder. Daardoor schilfert de huid sneller af.

Bij vitiligo beschadigen immuuncellen de melanocyten, de cellen die het huidpigment melanine aanmaken. Daardoor ontstaan onregelmatig gevormde vlekken zonder pigment (witte vlekken) op de huid.

Bij auto-immuniteit wordt meestal een gebrek aan vitamine D gezien. In een studie waaraan 9 mensen met psoriasis en 16 met vitiligo deelnamen, werd het effect van hoge doses vitamine D op deze aandoeningen onderzocht.

De deelnemers hadden allemaal een echt tekort aan vitamine D (<20 ng/ml) aan het begin van de studie: de psoriasispatiënten hadden een gemiddelde vitamine D-waarde van 14,9 ng/ml en de vitiligopatiënten 18,4 ng/ml.

Ze kregen zes maanden lang dagelijks 35.000 IE vitamine D en moesten hun calciuminname beperken (vooral uit zuivelproducten en verrijkte voedingsmiddelen) en minstens 2,5 liter water drinken.

Vitamine D verhoogt de opname van calcium en extreem hoge doseringen kunnen op lange termijn bij sommige mensen hypercalciëmie (te veel calcium in het bloed veroorzaken). Te veel calcium kan o.a. atherosclerose, nierschade en nierstenen veroorzaken. Daarom moesten de deelnemers aan deze studie hun calciuminname beperken en veel water drinken.

Na zes maanden waren de vitamine D-waarden sterk gestegen tot gemiddeld 106,6 ng/ml bij de psoriasispatiënten en tot 132,5 ng/ml bij de vitiligopatiënten.

Alle psoriasispatiënten scoorden aanzienlijk minder op de PASI, een index die de omvang en de ernst van psoriasis weergeeft. Bij 14 van de 16 vitiligopatiënten was er 25 tot 75% herpigmentatie.

Er waren geen tekenen van nierschade en er werd bij niemand hypercalciëmie vastgesteld.

De huidige aanbevelingen voor vitamine D zijn 400 tot 600 IE per dag. Voor het behandelen van auto-immuunaandoeningen worden hogere doses aangeraden, maar meestal durft men niet meer dan 10.000 IE per dag te geven, omwille van een verhoogd risico op hypercalciëmie.

Uit deze studie blijkt dat 35.000 IE geen hypercalciëmie veroorzaakt. Het is wel belangrijk dat je dan geen calciumsupplementen neemt, zuivelproducten vermijdt en veel water drinkt. Suppletie met vitamine K en magnesium beschermen nog meer tegen te veel calcium. Vitamine K zorgt ervoor dat calcium in de botten wordt ingebouwd en magnesium is een natuurlijke calciumblokker, het gaat de negatieve gevolgen van te veel calcium tegen.

©Hilde Maris

Meer info
Psoriasis wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 25.
Vitamine D. Een goedkope ‘levensverzekering’. PlaceboNocebo 16.

 

Referentie

Finamor DC, Sinigaglia-Coimbra R, Neves LC, et al. A pilot study assessing the effect of prolonged administration of high daily doses of vitamin D on the clinical course of vitiligo and psoriasis. Dermatoendocrinol. 2013 Jan 1;5(1):222-34.

Ook in PlaceboNocebo 14

10 Medisch

  • Allergie

    Eczeem, hooikoorts, astma & voedselallergie

16 Voeding

  • Groene thee

    De bijzondere eigenschappen van EGCG & L-theanine

20 Voeding

24 Therapie

  • Bowen therapie

    Een nieuwe holistische behandeling via het fasciale netwerk, het bindweefsel

28 Nutriënten

32 Fytotherapie

36 Epigenetica

42 Vraag aan de lezers

44 Bewustzijn

50 Fytotherapie

52 Medicijnen