Een dag vasten is goed voor je hart

PlaceboNocebo 15

Af en toe een dagje vasten is een van de beste dingen die je kan doen voor je algemene gezondheid en vooral voor je hart. Regelmatig 24 uur lang alleen maar water drinken verlaagt je kans op hartziekten, diabetes en overgewicht. Vasten verlaagt je gewicht, cholesterol, triglyceriden en bloedsuikerspiegel.

In 2007 werd vastgesteld dat vasten het risico op hart- en vaatziekten verlaagt, maar men wist toen niet precies of het door het vasten zelf kwam of door de gezondere leefstijl van mensen die regelmatig vasten.

Amerikaanse onderzoekers bestudeerden daarom de biologische effecten tijdens een dag vasten bij verschillende groepen mensen en waren verbaasd over de gunstige resultaten die op zo’n korte periode gemeten werden.

Het cholesterolgehalte, zowel HDL als LDL, stijgt tijdens de vastenperiode, waardoor het lichaam meer vet kan verbruiken als brandstof in plaats van glucose. Door dit regelmatig te doen, verminder je niet alleen je vetpercentage, maar ook je cholesterol en triglyceriden. Het klinkt vreemd dat het verhogen van je cholesterol tot een lagere cholesterol leidt, maar het is te vergelijken met een verhoogde hartslag tijdens intensieve sportbeoefening die op langere termijn voor een lagere hartslag in rust zorgt.

Tijdens een 24 uur vasten periode stijgt ook de aanmaak van groeihormoon met gemiddeld 1.300% bij vrouwen en bijna 2.000% bij mannen. Groeihormoon is essentieel voor het behoud van spiermassa, het verbranden van vet en het handhaven van een gezond metabolisme. De aanmaak van groeihormoon wordt ook gestimuleerd door sporten en geremd door koolhydraatrijke maaltijden.

Af en toe een dag vasten heeft een ander effect op het lichaam dan langdurig diëten. Het lichaam hoeft geen noodmaatregelen te nemen (bv. vertragen van het metabolisme), omdat het de volgende dag weer voldoende voedsel krijgt.

©Hilde Maris

Meer info
Hart- en vaatziekten worden uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 27 en PlaceboNocebo 28.

 

Referentie

Intermountain Medical Center Heart Institute research team. Annual scientific sessions of the American College of Cardiology, New Orleans, April 3, 2011

 

Ook in PlaceboNocebo 15

3 Zo zien wij het

10 Medisch

16 Voeding

  • Eiwitten

    Bouwstenen, enzymen, hormonen & neurotransmitters

20 Voeding

24 Therapie

28 Nutriënten

  • IJzer

    Zuurstof, energie, immuniteit & detoxificatie

32 Fytotherapie

36 Diagnostiek

44 Bewustzijn

48 Medisch

50 Research

52 Medicijnen