Noten & bessen, een ideale gezondheidscocktail

PlaceboNocebo 15

Regelmatig noten eten verlaagt je risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, galstenen, diabetes, metabool syndroom, overgewicht (vooral te veel buikvet) en kanker.

Regelmatig bessen eten zorgt voor een beter immuunsysteem en minder kans op hart- en vaatziekten, kanker en terugkerende urineweginfecties.

Noten en bessen - afzonderlijk of in combinatie - verhogen de antioxidantcapaciteit in het lichaam, ze beschermen tegen vrije radicalen, remmen ontsteking, verbeteren de immuniteit, houden de bloedvaten soepel en voorkomen bloedklontering (trombose).

Tot nog toe heeft men vooral het effect van noten en bessen op de ‘fysieke’ lichaamsfuncties onderzocht. Maar al deze gunstige eigenschappen hebben ook hun invloed op de hersenen, zowel op onze verstandelijke functies als op onze geestelijke gezondheid.

De combinatie van alle stoffen uit noten en bessen is een ideale gezondheidscocktail voor de hersenen. Regelmatig noten en bessen eten beschermt niet alleen tegen de zogenaamde neurodegeneratieve aandoeningen - zoals alzheimer, parkinson, autisme, epilepsie, multiple sclerose en amyotrofe laterale sclerose - maar ook tegen achteruitgang van de hersenfunctie bij het ouder worden.

Noten en bessen, afzonderlijk of in combinatie, kunnen het verouderingsproces van de hersenen vertragen en zelfs omkeren

Een groeiend aantal studies toont aan dat het toevoegen van noten en/of bessen aan je dagelijks dieet, zelfs al is het maar voor een relatief korte periode, de hersenfuncties verbetert. Steeds meer onderzoekers geloven dat noten en bessen, afzonderlijk of in combinatie, het verouderingsproces van de hersenen kunnen vertragen en zelfs kunnen omkeren.

Je kan noten en bessen - vers of gedroogd - eten als snack, maar je kan ze ook aan allerlei gerechten toevoegen: salades, muesli, havermoutpap, smoothies, yoghurt, gebak, … Er zijn verschillende soorten, dus je kan variëren.

  • Noten: walnoten, amandelnoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, brazilnoten (paranoten), pistachenoten, pinda’s, notenpasta, pindakaas, …
  • Bessen: blauwe bessen, zwarte bessen, witte bessen, bosbessen, frambozen, aardbeien, veenbessen, aalbessen, braambessen, açaibessen, gojibessen, …

©Hilde Maris

 

Referentie

Pribis P, Shukitt-Hale B. Cognition: the new frontier for nuts and berries. Am J Clin Nutr. 2014 May 28. pii: ajcn.071506.

 

Ook in PlaceboNocebo 15

3 Zo zien wij het

10 Medisch

16 Voeding

  • Eiwitten

    Bouwstenen, enzymen, hormonen & neurotransmitters

20 Voeding

24 Therapie

28 Nutriënten

  • IJzer

    Zuurstof, energie, immuniteit & detoxificatie

32 Fytotherapie

36 Diagnostiek

44 Bewustzijn

48 Medisch

50 Research

52 Medicijnen