Twee grote maaltijden per dag beter voor diabetici dan zes kleintjes?

PlaceboNocebo 15

Mensen met diabetes krijgen meestal het advies om vijf tot zes kleine maaltijden per dag te eten om hun bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Volgens de gangbare opvatting mogen diabetici niet te lang vasten en moeten ze regelmatig eten.

Onderzoekers van het Diabetes Centrum in Praag wilden deze algemeen aanvaarde wijsheid toetsen aan de werkelijkheid.

Ze zetten type 2 diabetici die bloedsuikerverlagende medicatie namen drie weken lang op een caloriebeperkt dieet. De helft van hen moest zes keer per dag een kleine maaltijd eten en de andere helft twee keer per dag een grote maaltijd (ontbijt en lunch). De maaltijden waren zo samengesteld dat beide groepen elke dag evenveel calorieën aten (1.700 kcal) en dat ze evenveel koolhydraten (50-55%), eiwitten (20-25%), vetten (30%) en vezels (30 tot 40 gram) binnenkregen. De vrouwen mochten één glas alcohol per dag drinken en de mannen twee.

Na drie maanden werden de groepen omgekeerd en kregen ze het andere dieet.

Beide groepen waren na drie maanden gewicht verloren, hadden minder vetopstapeling in hun lever, hadden een lagere nuchtere bloedsuikerspiegel en minder insuline in hun bloed. Bovendien steeg de insulinegevoeligheid (er was dus minder insuline nodig om glucose in de cellen te krijgen en de bloedsuikerspiegel te verlagen). Toch waren al deze verbeteringen duidelijk meer uitgesproken in de groep die twee grote maaltijden per dag at.

Opvallend was dat de bloedwaarden van glucagon daalden bij diegene die twee grote maaltijden aten, maar steeg bij de groep die zes kleine maaltijden at. Glucagon is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verhoogt. Volgens dr. Hana Kahleova, een van de onderzoekers, is het heel moeilijk om glucagon te verlagen. Diabetesmedicijnen hebben geen invloed op de glucagonwaarden, met uitzondering van de incretine mimetica, die de aanmaak van insuline stimuleren en de aanmaak van glucagon remmen.

Twee grote maaltijden per dag zijn volgens de onderzoekers beter voor type 2 diabetici dan zes kleine maaltijden. Het is natuurlijk ook belangrijk dat het gezonde maaltijden zijn met veel groenten, peulvruchten, noten en zaden.

©Hilde Maris

Meer info
Diabetes & Metabool Syndroom. Omkeerbaar zonder medicijnen.

 

Referenties

Kahleova H, Belinova L, Malinska H, et al. Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study. Diabetologia. 2014 May 18.

Ook in PlaceboNocebo 15

3 Zo zien wij het

10 Medisch

16 Voeding

  • Eiwitten

    Bouwstenen, enzymen, hormonen & neurotransmitters

20 Voeding

24 Therapie

28 Nutriënten

  • IJzer

    Zuurstof, energie, immuniteit & detoxificatie

32 Fytotherapie

36 Diagnostiek

44 Bewustzijn

48 Medisch

50 Research

52 Medicijnen