Vitamine D werkt even goed als antidepressiva

PlaceboNocebo 15

Het verband tussen depressie en een gebrek aan zonlicht en vitamine D was tweeduizend jaar geleden al bekend en is ondertussen goed gedocumenteerd in de medische literatuur.

Vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Het is eigenlijk een hormoon dat alle lichaamsfuncties beïnvloedt, inclusief de hersenen. Het reguleert de aanmaak van adrenaline, noradrenaline, dopamine en serotonine - neurotransmitters die o.a. zorgen voor een goed en energiek gevoel, voor voldoening en geluk. Dat is een van de redenen waarom je je in de zomer vaak beter voelt dan in de winter en waarom veel mensen last hebben van de zogenaamde winterblues.

In verschillende studies wordt een verband gevonden tussen een gebrek aan vitamine D en het risico om depressief te worden of zelfmoord te plegen.

Vrouwen die tijdens de zwangerschap lage vitamine D-waarden in hun bloed hebben, hebben meer kans op een postnatale depressie dan vrouwen die hoge bloedwaarden van vitamine D hebben.

Tot nog toe is de therapeutische waarde van vitamine D suppletie om depressie te verlichten nog controversieel, omdat in verschillende studies geen resultaten worden gevonden.

Onderzoekers hebben onlangs alle studies met vitamine D suppletie bij depressie bekeken en er alleen die studies uitgehaald die correct uitgevoerd waren. Dat wil zeggen dat de deelnemers aan het begin van de studie een gebrek aan vitamine D hadden, dat ze voldoende hoge dosissen vitamine D kregen om het gebrek op te heffen en dat het effect vergeleken werd met een placebo. De doseringen die in deze studies gebruikt werden varieerden van 400 tot 18.400 IE vitamine D per dag.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat suppletie met minstens 800 IE per dag even goed werkt als antidepressiva.

©Hilde Maris

Meer info
Depressie & antidepressiva worden uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 37.
Vitamine D wordt besproken in PlaceboNocebo 16.

 

Referenties

  1. Robinson M, Whitehouse AJ, Newnham JP, et al. Low maternal serum vitamin D during pregnancy and the risk for postpartum depression symptoms. Arch Womens Ment Health. 2014 Jun;17(3):213-9.
  2. Spedding S. Vitamin D and depression: a systematic review and meta-analysis comparing studies with and without biological flaws. Nutrients. 2014 Apr 11;6(4):1501-18.

Ook in PlaceboNocebo 15

3 Zo zien wij het

10 Medisch

16 Voeding

  • Eiwitten

    Bouwstenen, enzymen, hormonen & neurotransmitters

20 Voeding

24 Therapie

28 Nutriënten

  • IJzer

    Zuurstof, energie, immuniteit & detoxificatie

32 Fytotherapie

36 Diagnostiek

44 Bewustzijn

48 Medisch

50 Research

52 Medicijnen