Wat is de beste opleiding, cursus of workshop die je ooit gevolgd hebt?
In welke mate heeft het je leven veranderd?
Welke opleidingen zou je nog willen volgen?

De beste opleiding die ik gevolgd heb is Rosenmethode. Het heeft me heel veel zicht gegeven op hoe ik in het leven sta en op mijn gewoontepatronen en mijn neigingen. Inmiddels hoef ik niet meer vanuit de automatische piloot te reageren, maar heb ik keuzemogelijkheden. Zo’n gewoontepatroon kan ik inzetten, maar dat doe ik dan bewuster dan voorheen… en het hoeft niet meer. Dit betekent ruimte in mijn spierkorset en lijf, ruimte in mijn adem en ruimte in mijn hoofd en hart. Het was een super opleiding! Graag wil ik me in de toekomst nog meer scholen op orthomoleculair gebied. (Marie-José T.)

De beste opleiding die ik tot nog toe gevolgd heb en die mijn leven écht veranderde is de opleiding Chi Neng Qigong. Reeds na twee weken Chi Neng Qigong ging mijn gezondheidstoestand er spectaculair op vooruit. Echt een aanrader! (Tine D.)

Niet noodzakelijk de beste, maar wel de meest lachopwekkende: de opleiding tot lachanimator. We weten allemaal dat lachen gezond is, maar waarom wordt er dan tegenwoordig zo weinig gelachen? En wat zegt de geschiedenis over lachen? Hoe komt het dat men vandaag de dag terug meer op zoek is naar het positieve, naar gezondheid, naar de lach? En hoe kunnen we lachen als we er geen reden toe hebben?
Lachen is meer dan alleen maar de mond opendoen en hahaha! scanderen, het brengt heel wat te weeg op gezondheidsvlak, zowel fysiek, mentaal als relationeel. Lachen gaat geleidelijk aan diep de ziel in; stukje voor stukje wordt mijn innerlijke ajuin van blokkerende levensbagage al lachend afgepeld.
Nu begeleid ik yogalachsessies voor groepen en ontmoet ik mensen die me vertellen dat het ‘lachen zonder reden’ hun leven verandert in de positieve zin.
Ik heb vorig jaar het eerste jaar van de Orthomoleculaire Geneeskunde gedaan en ga dit jaar het tweede jaar volgen. In mijn hoofd spookt al de kinesiologie, wat me ook zeer intrigeert en misschien wel de volgende vorming zal worden... ik heb de smaak te pakken! (Hika L.)

De beste opleiding die ik gevolgd heb is de Shiatsu opleiding tot therapeut. Ik heb zelf een wetenschappelijke paramedische opleiding genoten, waarvan ik uiteraard ook veel opgestoken heb, maar de shiatsu opleiding heeft me enorm geïnspireerd, in die zin dat we niet alleen rationele wezens zijn maar ook energetische wezens.
Gedurende onze basisopleiding op school zijn we sterk geconditioneerd in onze rationele processen. Het analytisch denken is dan ook sterk ontwikkeld. De balans tussen body en soul terugvinden is belangrijk om evenwichtig in het leven te staan.
Ook een juiste ademhaling kan al een wereld van verschil maken, en de invloed van onze emoties en gedachten op ons welzijn is enorm. Ik ben dan ook een voorstander om de verbinding te maken tussen de westerse en oosterse kennis om zo naar een nieuw geneeskundig model te gaan, een samenwerking, uiteraard met respect voor elkaars kennis en kunde.
Alle opleidingen die me verder kunnen ontplooien op dit gebied, boeien me. (Chris V.L.)

Kabbala. Ik heb daardoor geleerd dat we verantwoordelijk zijn voor ons eigen leven en hoe het verloopt. Het is onze verantwoordelijkheid, hoe we omgaan met de kansen en moeilijkheden die op ons pad komen. Door angst en wantrouwen worden kansen dikwijls niet benut. Laat je leven niet door anderen bepalen. Moeilijkheden zijn lessen waaruit je iets kan leren en waardoor je kan evolueren. (Luc L.)

De beste cursus die ik tot nu toe volgde was de Nia White Belt Intensive. De principes van de Nia, ondersteund door concrete bewegingsactiviteiten, brengen mij telkens weer in beweging - op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Wat me enorm raakt en sterkt is het fysieke fundament van elk principe. Het helpt me om minder te verdwalen in mijn gedachten of te verdrinken in mijn emoties. In de loop van de jaren is mijn lichaam sterker en soepeler geworden, mijn geest kalmer en bescheidener. Mijn emoties vormen nu een deel van mijn leven en mijn persoonlijkheid is zachter en liefdevoller. Sinds 2010 volg ik regelmatig Nia-trainingen - ook de opleiding van Ecoute Ton Corps is voor mij zeer fundamenteel. Momenteel merk ik hoe ook Watsu en Wata mijn weg verder vorm geven - de rode draad is de verankering van alle processen in de fysieke dimensie. (Nele H.)

De eerste twee jaar van De Levensschool in Tongerlo, dus het afgewerkte voedingsgedeelte, omwille van de ongelooflijk diepgaande en juiste kennis van de werking van het lichaam, het belang van het spijsverteringsstelsel op alle andere stelsels enz. (Birgitte C.-D.)

Onomstotelijk E.A.S.T. Dit gaat eindelijk helemaal over mezelf. Zonder omwegen, voelbaar in al m’n cellen. Het vertelt een waarheid die ook aanvoelt als waarheid. Het omvat alle opleidingen die ik ooit volgde en dat zijn er heel wat… Deze visie en levenshouding begint en eindigt bij jezelf en is dus niet vrijblijvend. Wanneer ieder de verantwoordelijkheid voor zichzelf zou nemen, is deze aardbol vrij van alle belasting en onvrede. (Hilde T.)

Op mijn 45ste kreeg ik een burn-out, ik was compleet uitgeteld. Ik dacht en hoopte snel weer aan de slag te gaan, mijn lichaam besliste daar anders over. In mijn zoektocht naar herstel kwam ik in contact met lichaamsgerichte therapieën: yoga, Tai Chi, Qigong, eutonie, Alexandertechniek, massage, reflexologie, facia, Reiki, Inner Diamond Essentials, …
De holistische levensvisie fascineerde mij, mijn ogen gingen open. Tot mijn 45ste had ik vooral mijn ratio ontwikkeld. Langzaamaan ontdekte ik wat een schat aan informatie het lichaam bezit, als je er maar naar luistert…
Chi Neng Qigong verdiepte wat ik tot dan toe had geleerd en ervaren, het bracht een totaal nieuwe dimensie toe, vergrootte nog mijn Fingerspitzengefühl.
Mijn zoektocht naar herstel heeft van mij een vollediger mens gemaakt, een bewuste combinatie van lichaam en geest, emoties en denken, ratio en voelen… een grotere bewustwording en een hoger bewustzijn. Het werd de basis voor een nieuwe start in mijn leven in een andere sector. Ik blijf me verder ontwikkelen en bekwamen en integreer de nieuw verworven inzichten in mijn leven en mijn werk. (Katrien H.)

Kabbala. Wat ik geleerd heb is niet in woorden te vatten, maar omdat het ons enige middel is om met elkaar te communiceren wil ik het toch proberen. Wat ik heb geleerd is dat we nergens bang voor hoeven te zijn, dat het levenswater door me stroomt en dat ik het leven zelf ben... dat alles wat is... in mij is. Vrede, vreugde en vrijheid is mijn deel geworden. Er is geen verlangen meer, alleen maar een zijn... een prachtig levensgeschenk.
Ik ben versterkt in het geloof dat je de waarheid alleen in jezelf kan vinden.
Begrijp ik deze wereld nu beter? Ja, omdat ik deze wereld ben... ik ontdek dus elke dag de wereld in mezelf. Ik ontdek dat ik de wereld in me draag en de wereld mij in zich draagt. Dus oordeel ik niet meer, ik kijk in mezelf en zie wat is. Dus ben ik niet bang meer... ik zie dat ik enkel voor mezelf bang ben en dat dit dus zinloos is. Het inzicht hoe fijn alles in elkaar zit laat me niet meer toe te lijden onder bepaalde kleine moeilijkheden... omdat ik weet dat het geboortepijn is naar iets mooiers, iets kosmischer dan wij ons maar kunnen voorstellen. (Ria)

Ook in PlaceboNocebo 16

10 Medisch

14 Medisch

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Dierengeneeskunde

46 Bewustzijn

50 Supplementen

52 Medicijnen

  • Botox

    Giftige spierverlammer