Eetstoornissen

Anorexia & boulimie

PlaceboNocebo 16

Eetstoornissen zijn een veel voorkomend probleem en een zware therapeutische uitdaging. Ondanks de campagnes tegen graatmagere supermodellen die een onrealistisch schoonheidsideaal scheppen én het zelfbeeld van jonge vrouwen verwringen, willen steeds meer jonge meisjes en vrouwen ‘hun leven geven om er mooi uit te zien’. Ook mannen blijven niet gespaard van de slankheidsrage.

Anorexia nervosa is de diagnose die gesteld wordt wanneer patiënten weigeren te eten. De ziekte heeft een sterftecijfer van 4 tot 25%. Boulimia nervosa of boulimie werd in 1980 als een afzonderlijke ziekte geregistreerd en wordt gekenmerkt door periodes van vreetbuien afgewisseld met laxeermiddelen, overgeven, excessief trainen of vasten ter compensatie.

Psychotherapie heeft niet altijd het gewenste succes in de behandeling van anorexia en boulimie, omdat deze ziektebeelden vaak een biochemische oorzaak hebben of omdat in een latere fase de biochemie zodanig verstoord is dat gezond verstand er niet meer tegenop kan. Een extra moeilijkheid is dat gezonde voeding - die de basis vormt voor de menselijke biochemie - juist het probleem is bij eetstoornissen.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 16

10 Medisch

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Dierengeneeskunde

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

50 Supplementen

52 Medicijnen

  • Botox

    Giftige spierverlammer