Granaatappel, groene thee, broccoli & kurkuma remmen prostaatkanker

PlaceboNocebo 17

Voedingsmiddelen zoals granaatappel, groene thee, broccoli en kurkuma, die rijk zijn aan polyfenolen (bioactieve plantenstoffen), hebben een antikankerwerking. In laboratoriumonderzoek (in vitro) is aangetoond dat ze de groei van kankercellen remmen, dat ze de vorming tegengaan van nieuwe bloedvaten die de tumor voeden (angiogenese), dat ze kankercellen of gemuteerde cellen aanzetten tot zelfvernietiging (apoptose) en dat ze de verspreiding van kankercellen (metastase, uitzaaiing) voorkomen. Sommige van die voedingsstoffen zijn ook al getest bij dieren en mensen met kanker (in vivo), met goede resultaten.

In een recente studie testte men een voedingssupplement met granaatappel, groene thee, broccoli en kurkuma bij mannen met prostaatkanker. Bij de studie waren 199 mannen betrokken die eerder behandeld waren voor prostaatkanker (operatie of straling) maar die opnieuw een stijging van PSA (prostaat specifiek antigen) hadden. Een deel van hen kreeg het voedingssupplement en een ander deel kreeg een placebo. Hun PSA werd voor en na de studie (suppletieperiode van een half jaar) gemeten om de progressie van de kanker te bepalen.

Na een half jaar was de PSA met gemiddeld 14,7% gestegen bij de mannen die het supplement namen (van een daling van 3,4% tot een stijging van 36,7%), terwijl de PSA in de placebogroep met gemiddeld 78,5% gestegen was (een stijging van 48,1 tot 115,5%). In de supplementgroep waren er meer mannen van wie de PSA gelijk gebleven was of zelfs lager was dan aan het begin van de studie (in de placebogroep daalde bij niemand de PSA). In de suppletiegroep waren er minder mannen die nog verder behandeld moesten worden (met operatie, straling, medicijnen) dan in de placebogroep.

Het supplement dat in deze studie gebruikt werd, bevatte per dagdosis (drie tabletten):

 • 300 mg broccoli poeder (Brassica oleracea)
 • 300 mg kurkuma poeder (Curcuma longa)
 • 300 mg granaatappel poeder van de volledige vrucht (Punica granatum)
 • 60 mg groene thee extract (Camellia sinensis)

De combinatie van een vrucht (fruit), een groente, een kruid en een specerij levert een brede waaier van verschillende polyfenolen, wat een veel bredere werking heeft dan één bepaalde groep polyfenolen.

Opmerking: PSA waarden zijn geen goede parameter voor prostaatkankerdiagnose, maar zijn wel waardevol voor de opvolging van mannen met prostaatkanker.

©Hilde Maris

Meer info
Bioactieve stoffen in de kankertherapie. PlaceboNocebo 22.
Granaatappel. PlaceboNocebo 14.
Groene thee. PlaceboNocebo 14.
Crucifere groenten. PlaceboNocebo 5.
Curcumine. PlaceboNocebo 20.

 

Referentie

Thomas R, Williams M, Sharma H, et al. A double-blind, placebo-controlled randomised trial evaluating the effect of a polyphenol-rich whole food supplement on PSA progression in men with prostate cancer--the U.K. NCRN Pomi-T study. Prostate Cancer Prostatic Dis. 2014 Jun;17(2):180-6.

Ook in PlaceboNocebo 17

3 Zo zien wij het

10 Medisch

 • Osteoporose

  Meer dan een vrouwenaandoening of een calciumprobleem

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

 • Fluor

  Te veel is schadelijker dan te weinig

30 Fytotherapie

34 Diagnostiek

38 Ecologie

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

50 Biochemie

52 Medicijnen

 • Bisfosfonaten

  Osteoporose medicijnen verhogen de kans op... botbreuken