Probiotica bij baby’s voorkomt auto-immune diabetes type 1

PlaceboNocebo 17

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, dat wil zeggen dat de immuuncellen het eigen lichaam aanvallen. De pancreas is bijzonder gevoelig voor deze aanvallen. De bètacellen - de cellen die insuline aanmaken - worden erdoor vernietigd. Mensen met diabetes type 1 kunnen zelf weinig of geen insuline meer aanmaken en hebben toediening van externe insuline nodig.

Auto-immuniteit wordt vooral gelinkt aan diabetes type 1 en juveniele diabetes (bij jongeren), maar kan ook bijdragen aan het ontstaan van diabetes op latere leeftijd. Bepaalde genen kunnen je vatbaarder maken voor auto-immuniteit, maar voeding en leefstijl bepalen veel meer dan genen of je al dan niet auto-immuniteit ontwikkelt.

De belangrijkste oorzaken van auto-immuniteit zijn (voedsel)allergie, coeliakie, glutenintolerantie, koemelk, een verstoorde darmflora, een slechte spijsvertering, een beschadigde darmwand (lekke darm), een hoge bloedsuikerspiegel, te weinig beweging en een gebrek aan antioxidanten en ontstekingsremmende nutriënten (vooral vitamine D en omega-3).

Het risico om diabetes type 1 te krijgen kan ingeschat worden aan de hand van testen die de aanwezigheid van auto-antilichamen opsporen. Auto-antilichamen zijn antistoffen die het lichaam aanmaakt tegen eigen weefsel, bv. tegen insuline.

Tot nog toe zijn er vier auto-antilichamen bekend die betrokken zijn bij de ontwikkeling van diabetes type 1: zink transporteur 8, insulinoma-antigen, glutaminezuur decarboxylases en insuline auto-antilichamen.

Wanneer een van deze vier antilichamen aanwezig is, heb je 5% kans om type 1 diabetes te krijgen. Bij de algemene bevolking is dat risico 0,3%. Bij twee of meer auto-antilichamen stijgt het risico, tot zelfs 90% bij pasgeboren baby’s. Door het vroeg opsporen van het risico op auto-immune diabetes kan men preventief ingrijpen.

Wanneer baby’s met een genetisch verhoogd risico op diabetes type 1 al voor ze een maand oud zijn een probiotica supplement krijgen (vooral Lactobacillen en Bifidobacteriën) hebben ze 37% minder kans om later auto-immuniteit van de bètacellen te ontwikkelen dan baby’s die geen probiotica krijgen of baby’s die pas na een jaar probiotica krijgen. Baby’s die tussen één en drie maanden oud voor het eerst probiotica krijgen hebben 27% minder kans op auto-immuniteit van de bètacellen. Dat betekent dat probiotica tijdens de eerste drie levensmaanden het risico op diabetes type 1 gemiddeld met een derde vermindert.

 • Voeding die aanleiding geeft tot auto-immuniteit - vooral gluten en koemelk - moet zo veel mogelijk vermeden worden als je een verhoogd risico op diabetes type 1 hebt.
 • Stoffen die de immuniteit moduleren en auto-immuniteit voorkomen: colostrum (borstvoeding), probiotica, omega-3 vetzuren, gamma-linoleenzuur (GLA), vitamine C, vitamine D en curcumine.

©Hilde Maris

Meer info
Diabetes & Metabool syndroom. Omkeerbaar zonder medicijnen.
Probiotica. Gezondheid begint bij gezonde darmen. PlaceboNocebo 04.
Het belang van de darmflora. Prebiotica, probiotica & microbiële metabolieten. PlaceboNocebo 32.

 

Referenties

 1. Uusitalo U, Liu X, Yang J, et al. Probiotic use in infancy and islet autoimmunity in the environmental determinants of diabetes in the young (TEDDY) study. European Association for the Study of Diabetes; September 18, 2014; Vienna, Austria. Abstract 170
 2. Zhang L, Eisenbarth GS. Prediction and prevention of Type 1 diabetes mellitus. J Diabetes. 2011 Mar;3(1):48-57.

Ook in PlaceboNocebo 17

3 Zo zien wij het

10 Medisch

 • Osteoporose

  Meer dan een vrouwenaandoening of een calciumprobleem

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

 • Fluor

  Te veel is schadelijker dan te weinig

30 Fytotherapie

34 Diagnostiek

38 Ecologie

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

50 Biochemie

52 Medicijnen

 • Bisfosfonaten

  Osteoporose medicijnen verhogen de kans op... botbreuken