Elke dag een avocado…

PlaceboNocebo 18

An apple a day keeps the doctor away… maar een avocado komt ook in aanmerking voor die rol.

Een rijpe avocado (Persea americana) is een rijke bron van vitaminen, mineralen en fytonutriënten (bioactieve stoffen die alleen in planten zitten). Eén avocado bevat drie keer zo veel kalium als een banaan. Kalium is onder meer belangrijk voor het hart, de bloeddruk en de vochtbalans in het lichaam.

Avocado’s zijn ook rijk aan de carotenoïden, belangrijke antioxidanten en kanker bestrijdende stoffen. Een avocado bevat meer luteïne dan eender welke andere fruitsoort. Luteïne beschermt onder andere tegen (prostaat)kanker. Avocado bevat ook alfacaroteen, bètacaroteen, bèta-cryptoxanthine en zeaxanthine. Luteïne en zeaxanthine beschermen samen tegen oogaandoeningen zoals cataract en maculadegeneratie.

Avocado’s bevatten glutathion, een heel belangrijke stof voor de detoxificatie. Glutathion bindt giftige stoffen en verwijdert ze uit het lichaam, het recycleert andere antioxidanten, versterkt de immuniteit, remt ontsteking en beschermt de longen, de hersen- en de zenuwcellen tegen schade.

Avocado’s bevatten alle essentiële aminozuren en zijn een uitstekende plantaardige eiwitbron. Een rauwe avocado is een betere leverancier van eiwitten dan een stuk gebakken vlees, omdat de eiwitten nog in hun natuurlijke vorm aanwezig zijn, in tegenstelling tot eiwitten uit verhit vlees, die van structuur veranderd zijn, zodat het lichaam er niet meer alle aminozuren uit kan halen.

De meerderheid van de calorieën in een avocado is afkomstig uit vetten, maar het zijn vooral gezonde mono-onverzadigde vetten, zoals de vetten in olijfolie, die onder andere een gunstig effect hebben op de cholesterol. Avocado’s bevatten ook het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur, dat beschermt tegen hart- en vaatziekten. Bovendien leveren ze vitamine E en vitamine K, twee belangrijke vitaminen voor het hart en de bloedvaten.

Uit onderzoek blijkt dat elke dag een avocado eten een gunstig effect heeft op de bloedvetten. Het doet LDL-cholesterol en triglyceriden dalen en HDL-cholesterol stijgen. Het helpt ook om vet te verbranden en gewicht te verliezen.

Door een avocado aan je salade toe te voegen, zorg je ervoor dat de vetoplosbare vitaminen (carotenoïden, vitamine A, D, E en K) beter opgenomen worden. Vooral de carotenoïden uit groenten (en uit de avocado zelf) worden beter in de bloedbaan opgenomen in de aanwezigheid van de vetten in avocado’s.

©Hilde Maris

Meer info
Avocado's. PlaceboNocebo 4.

 

Referenties

  1. Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738-50.
  2. Wang L, Bordi PL, Fleming JA, et al. Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: a randomized, controlled trial. J Am Heart Assoc. 2015 Jan 7;4(1). pii: e001355.
  3. Yasir M, Das S, Kharya MD. The phytochemical and pharmacological profile of Persea americana Mill. Pharmacogn Rev. 2010 Jan;4(7):77-84.

Ook in PlaceboNocebo 18

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Vitamine B2

    Energie, gezonde genen & een gezond zenuwstelsel

30 Fytotherapie

34 Ecologie

38 Nutriënten

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

  • Kundalini yoga

    Technologie voor het omgaan met de uitdagingen & stress van het moderne leven

50 Research

52 Medicijnen