Omega-3 & prostaatkanker

Studie trekt verkeerde conclusies

PlaceboNocebo 18

Onlangs verschenen in de media waarschuwingen tegen het gebruik van visolie, omdat het prostaatkanker zou kunnen veroorzaken. Volgens een recent onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Journal of the National Cancer Institute zou een hoge inname van omega-3 vetzuren uit vis (vette vis of visolie) het risico op prostaatkanker verhogen. Mannen met de hoogste concentratie van omega-3 vetzuren in hun bloed hebben volgens deze studie 43% meer kans op prostaatkanker en 71% meer kans op een agressieve vorm van prostaatkanker.

Hoewel deze studie niet aantoont dat omega-3 prostaatkanker veroorzaakt, besluiten de onderzoekers dat mannen beter geen visoliesupplementen nemen, niet alleen omdat ze de kans op prostaatkanker verhogen, maar ook omdat er (volgens hen) nauwelijks bewijs bestaat dat omega-3 een gunstig effect heeft op de gezondheid (onder andere van het hart).

Naar aanleiding van dit onderzoek zegt ook de Belgische Stichting tegen Kanker dat het voortaan afgeraden is voor mannen om veel visolie in te nemen, vooral in de vorm van supplementen.

Maar hoe zit dat eigenlijk? Veroorzaakt omega-3 prostaatkanker? Of worden hier foute conclusies getrokken?

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 18

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Vitamine B2

    Energie, gezonde genen & een gezond zenuwstelsel

30 Fytotherapie

34 Ecologie

38 Nutriënten

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

  • Kundalini yoga

    Technologie voor het omgaan met de uitdagingen & stress van het moderne leven

52 Medicijnen