Weinig melk- en zuivelproducten eten beschermt tegen kanker

PlaceboNocebo 18

Lactose-intolerantie is een gebrek aan lactase, het enzym dat lactose (melksuiker) afbreekt. Mensen met een gebrek aan dit enzym verdragen geen koemelk. Lactose wordt bij hen niet afgebroken maar door bacteriën omgezet in gas en melkzuur. Dit zorgt voor maagdarmklachten, zoals winderigheid, diarree, buikpijn, overgeven, enz.

Lactose-intolerantie is geen ziekte, het is heel natuurlijk. Het is niet de bedoeling dat we als volwassene melk drinken. Baby’s maken voldoende lactase aan omdat moedermelk veel lactose bevat. Na de borstvoeding neemt de productie van lactase af. Een groot deel van de blanke bevolking blijft ook daarna nog lactase aanmaken. Ongeveer 90% van de Aziaten en 75% van de Afrikanen maakt geen lactase meer aan na de borstvoeding. Dat is een gevolg van de evolutie: in streken waar melkproducten een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon vormen, zoals in Noord-Europa, is het een voordeel om lactase te blijven aanmaken. Het gen dat nodig is om lactase aan te maken wordt daar doorgegeven van generatie op generatie. In Azië en Afrika, waar melk veel minder beschikbaar is, is de aanmaak van lactase overbodig, dus steekt het lichaam daar geen energie in. Het gen wordt daarom uitgeschakeld.

Mensen die geen zuivel en melkproducten kunnen eten omdat ze lactose-intolerant zijn, vinden vaak dat ze pech hebben. Maar misschien hebben ze juist geluk… Zweedse onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat mensen met lactose-intolerantie aanzienlijk minder kans hebben om kanker te krijgen.

Uit een analyse van bijna 23.000 Zweedse mannen en vrouwen, blijkt dat bij diegenen met lactose-intolerantie - die melk- en zuivelproducten zo veel mogelijk vermijden - 45% minder longkanker, 21% minder borstkanker en 39% minder eierstokkanker voorkomt. Bij hun ouders, broers en zussen zonder lactose-intolerantie was dat niet het geval.

De onderzoekers vinden het verband opvallend, maar willen geen voorbarige conclusies trekken. Het gevonden verband betekent niet dat melk op zich kanker veroorzaakt. Toch wordt er ook in andere studies een verband gevonden tussen een hoge inname van melkproducten en kanker, vooral hormonale kankers. Melk bevat steroïdhormonen die de aanmaak van testosteron en oestrogeen verhogen.

Melk en melkproducten verhogen ook de aanmaak van insuline en insulineachtige groeifactor (IGF-1), twee stoffen die de proliferatie (vermenigvuldiging) van cellen stimuleren.

 

 • Zuivelproducten zijn producten die uitsluitend op basis van melk gemaakt zijn: melk, kaas, yoghurt, boter, room, karnemelk, platte kaas, kwark
 • Melkproducten zijn producten die gemaakt zijn op basis van melk, maar die ook nog andere ingrediënten bevatten: pudding, roomijs, chocolademelk, rijstpap, …

©Hilde Maris

Meer info
Gluten & koemelk. De link met gezondheidsklachten.

 

Referenties

 1. Ji J, Sundquist J, Sundquist K. Lactose intolerance and risk of lung, breast and ovarian cancers: aetiological clues from a population-based study in Sweden. Br J Cancer. 2015 Jan 6;112(1):149-52.
 2. Danby FW. Acne, dairy and cancer: The 5alpha-P link. Dermatoendocrinol. 2009 Jan;1(1):12-6.
 3. Melnik BC. Milk-the promoter of chronic Western diseases. Med Hypotheses. 2009 Jun;72(6):631-9.

Ook in PlaceboNocebo 18

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

 • Vitamine B2

  Energie, gezonde genen & een gezond zenuwstelsel

30 Fytotherapie

34 Ecologie

38 Nutriënten

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

 • Kundalini yoga

  Technologie voor het omgaan met de uitdagingen & stress van het moderne leven

50 Research

52 Medicijnen