Uien eten tegen diabetes

PlaceboNocebo 19

Diabetes of ‘suikerziekte’ neemt epidemische vormen aan: er wordt geschat dat wereldwijd 300 miljoen mensen diabetes hebben. Elk jaar komen er daar zo’n 7 miljoen bij. De werkelijke cijfers liggen nog hoger, omdat veel mensen niet eens weten dat ze diabetes hebben. Bovendien lijdt 20 tot 25% van de westerse bevolking aan het zogenaamde metabool syndroom, een combinatie van een aantal metabole stoornissen - overgewicht, hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel en verhoogde bloedvetten - die het risico op diabetes en hart- en vaatziekten verhogen.

Diabetici hebben door hun chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, nierziekten, zenuwschade, blindheid, alzheimer en kanker.

Hoewel bepaalde genen je vatbaarder maken voor diabetes, is de ziekte voornamelijk het gevolg van een ongezonde leefstijl.

Diabetes kan voorkomen en omgekeerd worden door een gezonde leefstijl en voeding (zelfs auto-immune diabetes). Vooral groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden worden beschouwd als een belangrijk onderdeel van de natuurlijke behandeling.

Eén van de veelbelovende antidiabetesgroenten is de ui (Allium cepa). Uien zijn rijk aan zwavelhoudende stoffen (cysteïne), flavonoïden (quercetine, kampferol) en prebiotica (FOS, inuline).

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat de fytonutriënten uit uien een belangrijke rol spelen in de preventie van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, maagdarmklachten, kanker en diabetes type 2. Regelmatig uien eten verlaagt cholesterol en triglyceriden en verhoogt de antioxidantcapaciteit van het lichaam.

Maar het beste nieuws voor diabetici is dat het eten van uien de aanmaak van insuline op een natuurlijke manier verhoogt en de bloedsuikerspiegel verlaagt. Onderzoekers beschouwen uien(extract) als een veelbelovend natuurlijk alternatief voor farmaceutische bloedsuikerverlagende medicijnen.

©Hilde Maris

Meer info
Diabetes & Metabool syndroom. Omkeerbaar zonder medicijnen.
Uien. Pittige leveranciers van bioactieve stoffen. PlaceboNocebo 21.

 

Referentie

Akash MS, Rehman K, Chen S. Spice plant Allium cepa: dietary supplement for treatment of type 2 diabetes mellitus. Nutrition. 2014 Oct;30(10):1128-37.

 

Ook in PlaceboNocebo 19

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Foliumzuur

    Preventie van geboorteafwijkingen & ontwikkelingsstoornissen

30 Fytotherapie

34 Biochemie

38 Epigenetica

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

52 Medicijnen