Het MIND dieet voorkomt alzheimer

PlaceboNocebo 20

Het MIND dieet is een voedingspatroon dat het midden houdt tussen het Mediterraan dieet en het bloeddrukverlagende DASH dieet (dietary approaches to stop hypertension). MIND is de afkorting van Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (vrij vertaald: interventie voor het vertragen van neurodegeneratie). Het werd ontwikkeld door Dr. Martha Clare Morris en haar collega’s van de Universiteit van Rush (Chicago). Het is gebaseerd op de resultaten van jarenlang onderzoek naar de effecten van bepaalde voedingsmiddelen op de hersenen: welke voeding goed of slecht is voor de hersenfuncties op lange termijn.

Het goede nieuws is dat het geen streng of moeilijk vol te houden dieet is en dat je het zelfs niet heel strikt moet volgen om alzheimer te voorkomen.

Dr. Morris analyseerde het voedingspatroon van 923 mensen tussen 58 en 98 jaar die gemiddeld 4,5 jaar opgevolgd werden. Deze mensen volgden geen dieet, ook niet het MIND dieet. Er werd gewoon gekeken naar wat ze aten. Degenen van wie de voeding het meest overeenkwam met het MIND dieet hadden 53% minder kans om alzheimer te krijgen vergeleken met diegenen die het minst volgens het MIND principe aten. Degenen die het iets minder strikt ‘volgden’ hadden nog altijd een 35% verlaagd risico op alzheimer.

Als je alzheimer wil voorkomen moet je volgens het MIND dieet deze tien voedingsmiddelen vaak eten (dagelijks/wekelijks):

  • groene bladgroenten
  • andere groenten
  • noten
  • bessen
  • bonen
  • volle granen
  • vis
  • gevogelte
  • olijfolie
  • rode wijn

Als je het MIND dieet strikt wil volgen, moet je volgens Dr. Morris elke dag minstens drie porties volle granen, een salade en een andere groente eten. Kip en bessen (vooral blauwe bessen) zou je minstens twee keer per week moeten eten, vis minstens één keer per week en bonen om de twee dagen. Als tussendoortje kan je een handvol noten eten. En tot slot elke dag een glas rode wijn.

Deze vijf moet je zo veel mogelijk vermijden of mag je niet te vaak eten:

  • rood vlees
  • boter en margarine
  • kaas
  • gebak en zoetigheid
  • gefrituurd voedsel en fast food

©Hilde Maris

Referentie

Morris MC, Tangney CC, Wang Y, et al. MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer's disease. Alzheimers Dement. 2015 Feb 11. pii: S1552-5260(15)00017-5.

Ook in PlaceboNocebo 20

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

  • Curcumine

    Ontsteking, pijn, reuma, alzheimer & kanker

34 Bewustzijn

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

52 Medicijnen