Yoga verbetert de levenskwaliteit van patiënten met artritis

PlaceboNocebo 20

Reumatoïde artritis en osteoartritis zijn twee aandoeningen die gekenmerkt worden door pijnlijke gewrichten als gevolg van overmatige ontsteking (inflammatie). Bij reumatoïde artritis wordt deze ontsteking veroorzaakt door auto-immuniteit en bij osteoartritis door slijtage of overbelasting.

Beweging wordt beschouwd als de beste behandeling voor beide vormen van artritis, maar de meeste patiënten gaan door de pijn en het ongemak juist minder bewegen.

In het tijdschrift Journal of Rheumatology werd onlangs een artikel gepubliceerd met de resultaten van een onderzoek naar het effect van yoga op artritis.

Aan het onderzoek namen 75 volwassenen met reumatoïde artritis of osteoartritis aan de knie deel. Ze waren tussen 40 en 64 jaar, hadden gemiddeld al negen jaar artritis en deden niet aan beweging omwille van hun aandoening. Een deel van hen moest acht weken Hatha yoga doen, de anderen werden op een ‘wachtlijst’ gezet en dienden als controle.

Het yoga programma bestond uit twee keer per week een uur les en één keer per week thuis oefenen. Na acht weken waren alle deelnemers die yoga deden lichamelijk fitter en minder depressief dan de controlegroep. Ze konden verder wandelen, waren soepeler, hadden minder pijn en voelden zich beter. De meeste van deze positieve effecten waren negen maanden later nog merkbaar.

Volgens de onderzoekers is yoga een ideale manier om artritispatiënten die niet bewegen op weg te helpen naar een actiever en fitter leven en voor het doorbreken van de vicieuze cirkel van het negatieve effect van een gebrek aan beweging op het verloop van artritis en de levenskwaliteit.

©Hilde Maris

Meer info
Reumatoïde artritis. Auto-immuniteit & inflammatie. PlaceboNocebo 30.

 

Referentie

Moonaz SH, Bingham CO 3rd, Wissow L, et al. Yoga in Sedentary Adults with Arthritis: Effects of a Randomized Controlled Pragmatic Trial. J Rheumatol. 2015 Apr 1. pii: jrheum.141129.

Ook in PlaceboNocebo 20

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

  • Curcumine

    Ontsteking, pijn, reuma, alzheimer & kanker

34 Bewustzijn

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

52 Medicijnen