Inspirerende activiteiten

PlaceboNocebo 21

Welke hobby of activiteit zou je niet willen missen? Waarom niet?

Mijn hobby is volleybal. Ik doe dat al twintig jaar met ongeveer dezelfde mensen. We trainen steeds op vrijdagavond. Ik ben dan vaak wel moe, maar zal nooit een weekje overslaan. We hebben wat gesport, gezweet, gelachen en achteraf gaan we nog even op café en zijn we weer bijgebabbeld. Bij de matchen gaat het er wel wat heviger aan toe en is er wel een zekere winnaarsmentaliteit in onze ploeg. Als we dan winnen is dat heel plezant, maar als we verliezen zullen we daar zeker niet van wakker liggen. Ik heb door de volleybal ooit een kruisband gescheurd. Ik moest me alleen laten opereren als ik nog wilde sporten, anders hoefde het niet. Ik heb het toch maar gedaan en ik heb heel lang moeten revalideren, maar voor mijn sociaal leven vond ik dat toch heel belangrijk. Onze volleybalclub is mijn vriendenclub. (Ann M.)

Als gezondheidsbegeleider geniet ik enorm van de intense contacten met mijn cliënten. De verhalen die we horen zijn dikwijls een overtreffende trap van de spannendste trillers en de meest meeslepende romans. Maar elke week maak ik liefst twee avonden vrij om te gaan tafeltennissen. Binnen het kwartier lekken de druppels zweet van mijn lijf en elke keer leer ik weer iets bij. Een nieuwe opslag of net een andere manier voor de back-hand, ... En ik geniet enorm. Samenspel, coördinatie, concentratie en helemaal hier en nu, dat is het allemaal voor mij. Ik zou het niet willen missen!
Het is ook fun om met een grote mix van collega’s uit de bol te gaan. Jong en oud, super-goed en ‘amateurkes’ zoals ik kunnen er allemaal bij. (Leon C.)

Even voor het slapen lekker lezen. Contact met enkele echte vrienden. (Elly VD)

Wat mij altijd weer gelukkig maakt is schilderen. Ik heb lessen gevolgd en dan moesten we landschappen en portretten leren schilderen, maar dat vond ik maar saai, daar ben ik mee gestopt. Het liefst schilder ik gewoon zonder doel, zonder verwachtingen, beginnen met één kleur en één beweging op een leeg doek en zien waar het uitkomt. Mijn vrouw en mijn vrienden vinden het maar niks wat ik produceer, maar voor mij is het gewoon een manier om tot rust te komen. (H.B.)

De hobby die ik absoluut niet wil missen is sporten in de buitenlucht in teamverband. Fijn om te bewegen en een gezellige derde helft. (Colette M.)

Ik ben 71 jaar en studeer nog steeds biochemie en stofwisseling bij een Belgische professor. Ben hier heel blij mee. Mijn vak in het werkzame leven voor mijn pensionering was beheerder van een databank met gegevens over gevaarlijke stoffen voor de rijksoverheid. Stofjes waren dus mijn vak.
Wat ik verder doe aan zingeving voor mijn leven - mijn vrouw is drie jaar geleden overleden - is advies geven over voeding, het meten en afschermen van huizen op en tegen elektrostress, en het repareren van medische apparaten. Soms lijkt het op een echte baan. Het voordeel is dat je geconfronteerd wordt met problemen die je dan moet oplossen. Het houdt je hersenen en je lijf fit en is een zinvolle tijdsbesteding. (Piet B.)

Lopen: gemakkelijk, plus geeft een boost.
Relaxatie: rust én stimulans.
Studeren: eeuwige student. (Veerle B.)

Hatha yoga omdat het helend is voor mijn lichaam en geest. Het houdt me soepel en brengt mijn geest altijd terug naar het moment, het hier en nu. De mensen met wie ik het beoefen zitten allemaal op dezelfde golflengte en dat geeft vrijheid en ademruimte. (Sylvie B.)

Ik probeer dagelijks yoga te doen en het is zo heerlijk dat ik ernaar verlang om 's avonds aan de slag te gaan op mijn matje. Het heeft mijn spieren zo versterkt zoals geen enkele sport dat al heeft gedaan (en ik heb er al veel uitgeprobeerd). Mijn lichaam is strakker en ik ben me meer bewust geworden van de signalen van mijn lichaam en de mate waarin mijn gedachten een effect hebben op mijn welzijn. Het is de eenvoud en de eerlijkheid die me er vooral in aantrekt. (Lieze L.)

Mijn grote passie is fotografie. Ik ben er vrij laat mee begonnen, maar ik ben er helemaal door gebeten. Ik hou ervan om het ongrijpbare vast te leggen, om te wachten op dat ene magische moment en dan… klik. Ik hou ervan om dingen te belichten of onder de aandacht te brengen, dingen uit het gewone, alledaagse leven die niemand opmerkt, maar die zo mooi zijn, zo eenvoudig, en toch ook zo wonderbaarlijk. Dankzij mijn camera bekijk ik de wereld op een heel andere manier. Ik kijk nu echt, terwijl ik vroeger gewoon niet oplette. (Theo R.)

Lopen, fietsen, lezen, muziek beluisteren, een pint pakken met vrienden, naar de voetbal gaan kijken, pokeren, kaarten, kubben, … Mijn sociaal leven is mijn lang leven. (Jef)

Hardlopen zou ik voor geen geld ter wereld willen opgeven. Het maakt mijn hoofd leeg, het legt al die malende gedachten stil. Tegelijk is het een uitstekende manier om een oplossing te vinden voor een probleem dat je niet opgelost krijgt door erover na te denken. Hoe vaak heb ik tijdens het lopen geen eureka-ervaring gehad… Als ik moe ben, geen energie heb, me zorgen maak over iets, als de dingen niet gaan zoals ik wil, trek ik mijn loopschoenen aan… en als ik na afloop gedoucht heb, voel ik me opgewekt en energiek, alsof ik de hele wereld aankan. Zalig. (Marina T.)

Een activiteit die ik niet meer wil missen is het beoefenen van Hatha Yoga, een milde en ontspannende vorm met veel aandacht aan de methode van ademhalen bij de verschillende asana's. (R.A. Kasperek)

Welke activiteit ik niet zou willen missen is steeds opnieuw - mijn leven lang - wonderbaarlijke ontdekkingen kunnen doen en mensen daar warm voor maken.
Vedic Art ontdekte ik ongeveer drie jaar geleden en ik werd meteen heel enthousiast, nog meer toen ik het zelf ervaren had. Echt wonderbaarlijk hoe diep dit doorwerkt en schilderkunst gaat samensmelten met levenskunst... Die balans heb ik als psychologe nooit op zo'n eenvoudige en krachtige manier kunnen bereiken bij mensen. En dan ga ik er helemaal voor om zo'n ontdekking te helpen verspreiden!
Mijn laatste ontdekking (dankzij PlaceboNocebo) is Pansori Living Sound. Heb meteen contact gezocht met Yvonne de Bruijn en haar onlangs al opgezocht in Frankrijk waar ze nu woont. Het werd een heel bijzondere ontmoeting! Deze wonderbaarlijke helingsmethode wil ik heel graag helpen verspreiden in België en Yvonne aanmoedigen ook hier een opleiding te starten.
Dus deze 'ontdekkingen' mogen doen, zou ik écht niet willen missen! (Bernadette D.)

Ook in PlaceboNocebo 21

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

  • Uien

    Pittige leveranciers van bioactieve fytonutriënten

22 Therapie

  • Eutonie

    Een bedding voor de stroom van Leven

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Biochemie

40 Diagnostiek

46 Bewustzijn

50 Nutriënten

52 Medicijnen