Walnoten wijzigen de activiteit van borstkankergenen

PlaceboNocebo 22

Onderzoekers hebben ontdekt dat het moeilijker is om borstkanker te veroorzaken bij muizen die heel hun leven dagelijks walnoten eten. Men gebruikte voor dit onderzoek muizen die genetisch voorbestemd zijn om borstkanker te krijgen. De muizen die walnoten kregen, ontwikkelden minder snel borstkanker dan muizen die een normaal dieet kregen, zonder walnoten. Ze hadden minder en kleinere tumoren.

Het walnootdieet wijzigde de activiteit van 41 genen die betrokken zijn bij het ontstaan van borstkanker (ook bij mensen). Vrouwen met een genetisch verhoogd risico op borstkanker kunnen zich beschermen tegen borstkanker door regelmatig walnoten te eten. Walnoten bevatten veel omega-3 vetzuren, maar het effect van het walnootdieet was sterker dan van een dieet dat dezelfde hoeveelheid omega-3 bevatte, wat volgens de onderzoekers te danken is aan de polyfenolen in walnoten (Hardman WE, 2011).

Niet alleen walnoten beschermen tegen kanker. Ook een hoge inname van andere noten of noten in het algemeen verlaagt het risico op kanker. Zelfs een beetje noten eten (twee keer per maand) verlaagt het risico op overlijden aan kanker of andere ziekten al aanzienlijk, vergeleken met nooit noten eten. Regelmatig noten eten heeft vooral een gunstig effect bij mensen die voor de rest niet erg gezond eten (Bonaccio M, 2015).

Noten zijn rijk aan polyfenolen: proanthocyanidinen, anthocyaninen, flavonoïden, stilbenen (o.a. resveratrol in pinda’s en pistachenoten), lignanen, fytosterolen, taninnen, fytinezuur, enz. Deze stoffen beïnvloeden verschillende mechanismen die betrokken zijn bij het ontstaan van kanker.

©Hilde Maris

Meer info
Borstkanker wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 39.

 

Referenties

  1. Hardman WE, Ion G, Akinsete JA, Witte TR. Dietary Walnut Suppressed Mammary Gland Tumorigenesis in the C(3)1 TAg Mouse. Nutr Cancer. 2011 Aug-Sep;63(6):960-70.
  2. Bonaccio M, Di Castelnuovo A, De Curtis A, et al. Nut consumption is inversely associated with both cancer and total mortality in a Mediterranean population: prospective results from the Moli-sani study. Br J Nutr. 2015 Sep;114(5):804-11.
  3. Wu L, Wang Z, Zhu J, et al. Nut consumption and risk of cancer and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2015 Jul;73(7):409-25.
  4. Falasca M, Casari I, Maffucci T. Cancer chemoprevention with nuts. J Natl Cancer Inst. 2014 Sep 10;106(9). pii: dju238.

Ook in PlaceboNocebo 22

3 Zo zien wij het

10 Biochemie

14 Medisch

18 Voeding

22 Voeding

  • Tomaten

    Bron van natuurlijke chemopreventieve stoffen

30 Fytotherapie

34 Therapie

38 Diagnostiek

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

54 Immuniteit