Chemo, natuurlijke behandeling of beide?

PlaceboNocebo 23

Als jij de diagnose ‘kanker’ kreeg, zou je dan kiezen voor chemotherapie of voor een natuurlijke behandeling - of voor beide? Wat zou je zelf doen om de kankertherapie te ondersteunen?

Voor mensen die kanker (gehad) hebben: voor welke therapie heb je gekozen? Wat doe/deed je zelf om de kankertherapie te ondersteunen?

Ooit had ik de discussie met iemand: wat doe je als je de diagnose kanker krijgt. Ga je voor chemo en bestraling of pak je het alleen via de alternatieve methodes aan? Toen zei ik: ik ga voor de alternatieve, natuurgeneeskundige kant. Chemo is zo’n rommel, dat maakt ook heel veel goede cellen kapot.
Drie weken geleden is bij mij endeldarmkanker in een vergevorderd stadium geconstateerd. Ik ben zelf al vijftien jaar werkzaam als natuurgeneeskundige en bioresonantie-therapeut. Ik rook niet, drink niet, eet zo veel mogelijk biologische producten, dan verwacht je zo’n diagnose niet.
Nu sta ik dus voor een dilemma. De chirurg geeft aan dat als ik niets doe, mijn prognose nog zes tot twaalf maanden kan zijn. Neem je dan de gok om het alleen via de alternatieve methodes aan te pakken?
Ik ben er nog niet uit. Eerst ga ik een weekje op vakantie, naar de zon. Rust, alles op een rijtje zetten en dan mijn keuze maken en vertrouwen op de wijsheid van mijn hart. Ondertussen ben ik natuurlijk wel met van alles begonnen. Wat ik weet en voel, is dat ik dit ga overwinnen. Hoe, dat hoop ik straks te weten. (Dory L.)

Ik zelf heb geen kanker of geen kanker gehad, maar familie in mijn naaste omgeving wel. Natuurlijk ga je er dan veel over nadenken. Een natuurlijke behandeling heeft mijn voorkeur. Ik heb een drietal therapieën waar ik veel vertrouwen in heb: Chinese kruiden, de Banerji protocollen en transfer factoren (Dr. Henk Fransen).

Maar wat zou ik doen als het tijdstip daar is? Dat hangt van de situatie af en wanneer het geconstateerd wordt. Ik sluit het een met het ander niet uit. (Anoniem)

Alleen een natuurlijke behandeling! Ik zou onder andere mijn immuunsysteem versterken door de niveaus van mijn vetten, mineralen en vitaminen eerst te laten meten om deze dan vervolgens aan te vullen. Een combinatie van therapieën volgen. Vasten en een speciaal dieet. Zon en zee opzoeken. (Alberto M.)

Ik ben een vrouw van 59. Drie jaar geleden werd de diagnose blaaskanker vastgesteld. De aangeboden behandeling bestond uit een operatie - het verwijderen van het gezwel - met nadien chemo. De operatie heb ik laten uitvoeren. De chemo heb ik geweigerd.
Ik ben aan de gang gegaan met het aanpassen van mijn voeding, vooral een dieet van groenten, fruit en laag glycemische voeding. Daarbij een cocktail van voedingssupplementen waaronder kurkuma, vitamine C en antioxidanten. Ik heb Alka druppels genomen om te ontzuren. Iedere dag beweging ingelast.
In het begin, het eerste half jaar na de operatie, heb ik iedere week een acupunctuur behandeling gekregen. Ik heb ook goed geluisterd naar mijn lichaam en via gesprekken en innerlijk werk het patroon aangepakt dat de werkelijke oorzaak was. Dat vergt tijd en aandacht. Ook dat heb ik mezelf geschonken: rust en liefdevolle aandacht.
Nu, drie jaar later, na iedere maand controle in het eerste jaar, en om de drie maanden in het tweede jaar, kan ik zeggen dat tot nu toe alles prima met me is. Ik ben dan ook blij dat ik deze weg gevolgd heb, hoewel het niet altijd gemakkelijk was. Vooral de reacties van mijn familie waren soms nog het moeilijkst om mee om te gaan. Vanuit angst reageerden zij in eerste instantie erg negatief op mijn beslissing om geen chemo te nemen. Later is dat omgedraaid en nu mag ik op begrip en ondersteuning rekenen. (Annie H.)

Ik zou gaan voor een natuurlijke behandeling, ik hoor te veel negatieve verhalen over chemo. Hoge dosis gif voor genezing? Om de kankertherapie te ondersteunen, zou ik advies inwinnen bij Henk Fransen. Het immuunsysteem zo mogelijk beter ondersteunen. (Astrid v.R.)

Ikzelf heb drie keer kanker gehad, heb chemotherapie genomen samen met niet-toxische tumortherapie als ondersteuning. In mijn geval denk ik wel dat chemotherapie nodig was omdat ik jong was (43 jaar) en een agressieve kanker had, maar ik zou nu nooit meer chemotherapie nemen, moest ik nog hervallen. (Monique D.)

Ik vind deze vraag super interessant. Ik stel mezelf deze vraag vaak, daar ik in mijn nabije omgeving ermee ben geconfronteerd en daar ikzelf honderd procent achter een natuurlijke leefstijl sta. Ik zou geen chemotherapie doen, ook al zouden familieleden erop aandringen. Welke natuurlijke middelen aangaan, weet ik echter niet onmiddellijk, daar ik reeds veganistisch leef en vrij extreem mijn gezondheid centraal stel. Alle tips zijn welkom. (Nicole L.)

Ik zou voor een natuurlijke behandeling kiezen. Ik kies voor een actief en gezond leven. Als er niks meer aan te doen is, ben ik er liever niet meer. Ik wil niet leven om te overleven. (Annick B.)

Ik zou zeker kiezen voor een niet-reguliere aanpak. Mijn plan ligt klaar. Eerst zou ik tijd winnen door eigen algemene maatregelen:

 • een kuurtje met CBD-concentraat (medische wiet-olie)
 • stoppen met suiker, alcohol, graan
 • ieder uur een glas vers bio-groentesap (alkalisch)
 • immuunsysteem versterken met extra vitamine C (meer dan 12 gram per dag) en sporenelementen
 • drie keer per dag Budwig kwark met lijnzaadolie (omega-3); verder ketonisch/paleo dieet
 • meer zon (vitamine D) en rust
 • bewegen en afvallen
 • kwikvullingen en tanden/kiezen met oude wortelkanaalbehandelingen laten verwijderen
 • uit de buurt blijven van wifi, smartmeters en gsm
 • alle chemische nieuwerwetse stoffen in huis vervangen door natuurcosmetica en eco-schoonmaakmiddelen

Als een eventuele tumor in de weg zit, bijvoorbeeld drukt op andere weefsels, dan zou ik het wel laten opereren. Ondertussen zou ik een (Duitse?) kliniek zoeken met geavanceerde behandelmethoden toegespitst op de soort kanker. Er valt zoveel te doen, het is te veel om op te noemen en zelfs moeilijk om te kiezen: alpha lipoic acid/low dose naltrexone, pancreasenzymen, koorts opwekken, zuurstof/ozontherapie, B17, kruidentherapie (bv. Iscador, Essiac, black salve, Hoxsey), bestrijden van parasieten met Rife-frequenties (let op SV40 virus!), detox met koffie-darmspoelingen, Burzynski medicijnen, IV-C, 714X, DMSO, GcMAF, AAV2, etc.
Als ik geen artsen zou kunnen vinden met ervaring in bovengenoemde methoden, dan probeer ik het desnoods zelf wel, in samenwerking met onze welwillende en wijze antroposofische huisarts. (Donna v.d.L.)

Als ik het nu zeg dan kies ik zeker niet voor chemo. Het probleem is dat je pas zeker weet wat je gaat doen als je voor de keuze staat. En als je in het begin iets hebt waarvoor maar een kleine behandeling nodig is, tja dan doe je dat vaak wel en als het dan erger wordt dan zit je al in de molen en kun je bijna niet meer stoppen.
Mijn voorkeur gaat uit naar een natuurlijke behandeling, maar eigenlijk is het voor mij veel belangrijker om er alles aan te doen om kanker te voorkomen. Nu zit daar juist de knoop. Je weet vaak niet dat je heel slechte dingen binnenkrijgt. Je gaat ervan uit dat je gezond eet en drinkt en dan blijkt dat er een hoop troep in zit.
Het is en blijft een lastig iets. Ook de berichten over wat dan goed voor je is en wat je wel en niet moet eten, drinken, doen, enz. zijn tegenstrijdig en worden vaak na een tijd weer tenietgedaan.
Ik doe mijn best en ik laat me niet testen. Ja, je leest het goed, niet testen. Je laten testen geeft al aan dat je behandeld wilt worden en dat wordt dan als vanzelf chemo. Niet testen geeft ook aan dat je er geen nadruk op legt. Dat wat aandacht krijgt, groeit… (Marieta)

Ik zou zoeken en me alleen met natuurlijke middelen laten behandelen. Het zal een eenzame weg zijn. Mooi wanneer krachten gebundeld worden. Succes. (Ina L.)

Ook in PlaceboNocebo 23

3 Zo zien wij het

10 Medisch

16 Endocrinologie

22 Voeding

26 Nutriënten

 • Resveratrol

  Hormonaal evenwicht, gezond metabolisme & anti-aging

30 Voeding

 • Selder

  Gezonde bloeddruk, gewrichten, hersenfunctie, potentie & vruchtbaarheid

34 Fytotherapie

 • Kattenklauw

  Verhoogde immuniteit, bescherming tegen infectie, ontsteking & kanker

38 Therapie

46 Bewustzijn

50 Research