Verschenen in
Gebrek aan nutriënten veroorzaakt metabole stoornissen
Metabole stoornissen zoals overgewicht, hoge bloedsuikerspiegel, diabetes, verhoogde bloedvetten, enz. worden meestal toegeschreven aan ongezonde eetgewoonten, vooral te veel suiker en vet.
Maar steeds meer onderzoek wijst in de richting van te weinig nutriënten: vitaminen, mineralen, omega-3 vetzuren, vezels en bioactieve plantenstoffen.
Onderzoekers wilden daarom weten wat het effect zou zijn van het aanvullen van nutriëntentekorten, zonder voor de rest iets aan het voedingspatroon te veranderen. Slanke personen en personen met overgewicht en obesitas moesten acht weken lang een nutriëntenrijke reep eten die alle voedingsstoffen bevatte die in het huidige Westerse dieet ontbreken. De reep bevatte zwarte chocolade, weiproteïne, tarwezemelen, bètaglucanen, blauwe bosbessen, veenbessen, druiven, pruimen, walnoten, glutamine, cafeïnevrije koffie, omega-3 (DHA), vitaminen en mineralen.
De deelnemers met overgewicht of obesitas die aan het begin van de studie weinig ontsteking (inflammatie) hadden, waren na acht weken gemiddeld een kilo afgevallen, hadden een slankere taille, een lagere bloeddruk, een lagere hartslag, minder triglyceriden (bloedvetten), minder insulineresistentie, minder insuline in het bloed en een verhoogde HDL-cholesterol. Ook bij de slanke deelnemers waren de metabole waarden verbeterd.
De deelnemers met overgewicht of obesitas die aan het begin van de studie hoge ontstekingsmarkers hadden, hadden na acht weken veel minder ontsteking en een verlaagde hartslag. Chronische inflammatie verminderde dus de positieve metabole wijzigingen van de voedingsreep, maar aangezien inflammatie daalde door het eten van de reep, kunnen op langere termijn dezelfde gunstige metabole effecten verwacht worden als bij de deelnemers zonder ontsteking (McCann JC, 2015).
Eerder toonden dezelfde onderzoekers al aan dat de nutriëntenrijke reep bij gezonde proefpersonen al na twee weken HDL-cholesterol gemiddeld met 6,2% deed stijgen, homocysteïne met 19% deed dalen en glutathion (antioxidant) met 20% deed stijgen (Mietus-Snyder ML, 2012).
De onderzoekers zijn van mening dat het aanvullen van alle belangrijke voedingsstoffen in de vorm van een supplement of een voedingsreep voor de meeste mensen veel gemakkelijker is dan heel hun voedingspatroon wijzigen. Deze eenvoudige maatregel zou volgens hen het aantal metabole aandoeningen, diabetes, hart- en vaatziekten en achteruitgang van de hersenfuncties sterk kunnen verminderen.
©Hilde Maris
Referenties
- McCann JC, Shigenaga MK, Mietus-Snyder ML, et al. A multicomponent nutrient bar promotes weight loss and improves dyslipidemia and insulin resistance in the overweight/obese: chronic inflammation blunts these improvements. FASEB J. 2015 Aug;29(8):3287-301.
- Mietus-Snyder ML, Shigenaga MK, Suh JH, et al. A nutrient-dense, high-fiber, fruit-based supplement bar increases HDL cholesterol, particularly large HDL, lowers homocysteine, and raises glutathione in a 2-wk trial. FASEB J. 2012 Aug;26(8):3515-27.