Honden waarschuwen diabetespatiënten voor hypoglycemie

PlaceboNocebo 23

Mensen met type 1 diabetes moeten altijd op hun hoede zijn voor hypoglycemie, een te lage bloedsuikerspiegel. Normaal zijn er alarmsignalen die in werking treden bij een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel. Wanneer de bloedsuiker daalt onder de 70 mg/dl verschijnen symptomen zoals beverigheid, zweten en hartkloppingen. Sommige diabetespatiënten hebben echter geen symptomen wanneer hun bloedsuikerspiegel te sterk daalt. Ze kunnen zonder dat ze het voelen aankomen bewusteloos of in een coma geraken en zelfs overlijden.

Honden kunnen getraind worden om een lage bloedsuikerspiegel te ruiken en de patiënt of een familielid te alarmeren, de patiënt te verhinderen in een auto te stappen, een glucosetest te brengen, een suikerbron aan te bieden, enz.

Mark Ruefenacht, een Amerikaanse forensische wetenschapper en zelf type 1 diabeticus, ontdekte door eigen onderzoek dat de geur van hypoglycemie universeel is en dat een hond getraind kan worden om alarm te slaan wanneer hij die specifieke geur waarneemt, net zoals honden getraind kunnen worden om sporen te volgen of drugs of wapens op te sporen. Ruefenacht was de eerste die zijn hond, Armstrong, trainde om hem te waarschuwen wanneer zijn bloedsuikerspiegel gevaarlijk laag was. Armstrong staat geregistreerd als de eerste diabetes alarmhond ter wereld.

Ruefenacht stichtte in 2004 Dogs4Diabetics. De organisatie heeft de afgelopen elf jaar ongeveer 150 honden geplaatst - Labrador retrievers, Golden retrievers en kruisingen tussen die twee rassen.

Ondertussen worden overal ter wereld diabetes alarmhonden opgeleid en geplaatst door organisaties die allemaal hun eigen trainingsmethodes, filosofieën en kostprijzen hanteren. Omdat het heel duur is om een hond goed op te leiden en omdat veel organisaties afhankelijk zijn van donaties, staan er veel diabetici op de wachtlijst voor een hulphond.

Uit onderzoek blijkt dat goedgetrainde honden een heel hoog succespercentage hebben in het ontdekken van hypoglycemie. Maar ook ongetrainde honden reageren in 38 tot 100% van de gevallen wanneer de bloedsuikerspiegel van hun baas gevaarlijk zakt. Ze zijn alleen niet getraind om gepast te reageren en hun rusteloosheid of hun pogingen om hun baas te waarschuwen worden vaak als ongepast gedrag opgevat.

Symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel

hoofdpijn, honger, zwakte, zweten, beven, prikkelbaarheid, zich niet kunnen concentreren

Ernstige, levensbedreigende hypoglycemie

extreme zwakte, wazig zicht, zweten, moeite met spreken, tremors (trillen, beven), buikpijn, verwarring, epileptische aanvallen, bewusteloosheid, coma, overlijden

Symptomen van te hoge bloedsuikerspiegel

dorst, meer plassen, honger, droge mond, fruitige adem, sufheid, droge huid, wazig zicht, gewichtsverlies

©Hilde Maris

 

Referenties

 1. Frellick M. Blood Glucose Hounds: Dogs Alert Vulnerable Diabetes Patients. Medscape Medical News. October 06, 2015.
 2. Hardin DS, Anderson W, Cattet J. Dogs Can Be Successfully Trained to Alert to Hypoglycemia Samples from Patients with Type 1 Diabetes. Diabetes Ther. 2015 Oct 6.
 3. Rooney NJ, Morant S, Guest C. Investigation into the value of trained glycaemia alert dogs to clients with type I diabetes. PLoS One. 2013 Aug 7;8(8):e69921.
 4. Weber KS, Roden M, Müssig K. Do dogs sense hypoglycaemia? Diabet Med. 2015 Oct 3.

 

Ook in PlaceboNocebo 23

3 Zo zien wij het

10 Medisch

16 Endocrinologie

22 Voeding

26 Nutriënten

 • Resveratrol

  Hormonaal evenwicht, gezond metabolisme & anti-aging

30 Voeding

 • Selder

  Gezonde bloeddruk, gewrichten, hersenfunctie, potentie & vruchtbaarheid

34 Fytotherapie

 • Kattenklauw

  Verhoogde immuniteit, bescherming tegen infectie, ontsteking & kanker

38 Therapie

46 Bewustzijn

50 Research