Rhodiola rosea als alternatief voor antidepressiva

PlaceboNocebo 23

Rhodiola rosea of rozenwortel is een plant die vooral in de koude noordelijke streken zoals Rusland en Scandinavië groeit. Daar werd hij traditioneel ingezet bij onder andere stress, vermoeidheid, depressie, ouderdomsklachten en om de koude beter te trotseren.

Rhodiola is in de kruidengeneeskunde bekend als adaptogeen, een stof of een plant die het lichaam en de geest helpt om zich aan te passen aan stressvolle situaties.

Rhodiola verhoogt de concentratie van neurotransmitters in de hersenen die betrokken zijn bij de stemming: serotonine, dopamine, adrenaline en noradrenaline. Dat zijn de zogenaamde monoaminen. Ze worden normaal heel snel afgebroken door monoamine oxidasen (MAO’s). In de conventionele geneeskunde worden bij depressie vaak MAO-remmers voorgeschreven om de afbraak van serotonine, (nor)adrenaline en dopamine tegen te gaan, zodat de concentratie van deze neurotransmitters hoog blijft.

Rhodiola is een natuurlijke MAO-remmer, wat verklaart waarom het zo goed werkt bij depressie, angst, slapeloosheid, verminderd libido, verslaving, chronische pijn, vermoeidheid, verminderde concentratie, enz. Deze klachten worden vaak in verband gebracht met een gebrek aan serotonine, dopamine, adrenaline en noradrenaline.

Bij depressie worden ook vaak SSRI’s (selectieve serotonine heropname remmers) gegeven om de concentratie van serotonine te verhogen. SSRI’s zoals fluoxetine, paroxetine en sertraline hebben veel ongewenste bijwerkingen, waarvan sommige heel ernstig kunnen zijn (zelfmoordneigingen, agressie, gewelddadig gedrag, seksuele problemen en een verhoogd risico op een miskraam). Uit onderzoek blijkt dat rhodiola extract bijna even goed werkt als sertraline, maar dan zonder de bijwerkingen (Mao JJ, 2015).

©Hilde Maris

Meer info
Rhodiola rosea. Natuurlijke balans en stressbestendigheid. PlaceboNocebo 13.
Depressie. Biochemische & metabole oorzaken. PlaceboNocebo 37.

 

Referenties

 1. Mao JJ, Xie SX, Zee J, et al. Rhodiola rosea versus sertraline for major depressive disorder: A randomized placebo-controlled trial. Phytomedicine. 2015 Mar 15;22(3):394-9.
 2. van Diermen D, Marston A, Bravo J, et al. Monoamine oxidase inhibition by Rhodiola rosea L. roots. J Ethnopharmacol. 2009 Mar 18;122(2):397-401.

 

Ook in PlaceboNocebo 23

3 Zo zien wij het

10 Medisch

16 Endocrinologie

22 Voeding

26 Nutriënten

 • Resveratrol

  Hormonaal evenwicht, gezond metabolisme & anti-aging

30 Voeding

 • Selder

  Gezonde bloeddruk, gewrichten, hersenfunctie, potentie & vruchtbaarheid

34 Fytotherapie

 • Kattenklauw

  Verhoogde immuniteit, bescherming tegen infectie, ontsteking & kanker

38 Therapie

46 Bewustzijn

50 Research