Selder

Gezonde bloeddruk, gewrichten, hersenfunctie, potentie & vruchtbaarheid

PlaceboNocebo 23

Selder of selderij (Apium graveolens) behoort tot de schermbloemigen (Apiaceae of Umbelliferae), dezelfde plantenfamilie als venkel, anijs, peterselie, pastinaak en wortel. Er zijn verschillende soorten selder die als groente gegeten worden: snijselder (Apium graveolens var. secalinum), bleekselder (var. dulce) en knolselder (var. rapaceum). Van snijselder worden de bladeren en bladstelen gegeten, van bleekselder de bladstelen en van knolselder de knol die net boven de grond gevormd wordt. Oorspronkelijk was selder een medicinaal kruid, het smaakte te sterk en te bitter om te eten. Het wordt al eeuwen gebruikt voor het verlagen van de bloeddruk, als vochtafdrijvend middel, bij reumatische klachten, tegen krampen en als ontstekingsremmer. Ook de zaden, die rijk zijn aan etherische olie, werden oorspronkelijk alleen als medicijn gebruikt en pas later als smaakmaker in de voeding.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 23

3 Zo zien wij het

10 Medisch

16 Endocrinologie

22 Voeding

26 Nutriënten

  • Resveratrol

    Hormonaal evenwicht, gezond metabolisme & anti-aging

34 Fytotherapie

  • Kattenklauw

    Verhoogde immuniteit, bescherming tegen infectie, ontsteking & kanker

38 Therapie

46 Bewustzijn

50 Research