Vitamine D voor het behoud van spieren tijdens en na de menopauze

PlaceboNocebo 23

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten. Vrouwen in en na de menopauze nemen vaak vitamine D om botverlies of osteoporose tegen te gaan en te voorkomen dat ze op latere leeftijd een botbreuk oplopen. De reden dat oudere vrouwen gemakkelijker vallen is niet zozeer omdat ze broze botten hebben, maar omdat ze verzwakte spieren hebben. Wanneer vrouwen met osteoporose vallen, hebben ze uiteraard meer kans om botten te breken. Sterkere spieren voorkomen lichaamszwakte en verlagen de kans om te vallen.

Vitamine D zorgt niet alleen voor sterke botten, maar ook voor sterke spieren. Oudere vrouwen met voldoende vitamine D verliezen minder spiermassa en spierkracht dan oudere vrouwen met een gebrek aan vitamine D. Maar dat geldt ook voor jongere postmenopauzale vrouwen en voor mannen.

In een recente studie onderzocht men het effect van vitamine D op de spiermassa en spierkracht van vrouwen tussen 50 en 65 jaar. De vrouwen kregen negen maanden lang elke dag 1.000 IE vitamine D of een placebo.

Na negen maanden was de gemiddelde bloedwaarde van vitamine D gestegen van 15 naar 27,5 ng/ml bij de vrouwen die vitamine D namen. In de placebogroep was de gemiddelde vitamine D bloedwaarde gedaald van 16,9 naar 13,8 ng/ml.

Bij de vrouwen die vitamine D namen was de spierkracht in de benen met gemiddeld 25,3% gestegen, in de placebogroep niet. De vrouwen in de placebogroep hadden een verlies van spiermassa van gemiddeld 6,8%. De vrouwen die vitamine D namen, hadden geen spiermassa verloren (Cangussu LM, 2015).

Dat zijn opmerkelijke resultaten, als je in aanmerking neemt dat ze voor de rest niets aan hun voeding of leefstijl moesten veranderen.

Sarcopenie, het verlies van spiermassa, is een aandoening die veel voorkomt bij oudere mannen en vrouwen, maar ook steeds meer bij jongere mensen. Het is de reden dat oudere mensen zwak, broos en kwetsbaar worden. Sarcopenie kan voorkomen worden door voldoende vitamine D, voldoende beweging (vooral weerstandstraining) en voldoende proteïnen (eiwitten) in de voeding.

©Hilde Maris

Meer info
Vitamine D. Een goedkope 'levensverzekering'. PlaceboNocebo 16.
Osteoporose. Meer dan een vrouwenaandoening of een calciumprobleem. PlaceboNocebo 17.
Sarcopenie. Verlies van spiermassa. PlaceboNocebo 40.

 

Referenties

 1. Cangussu LM, Nahas-Neto J, Orsatti CL, et al. Effect of vitamin D supplementation alone on muscle function in postmenopausal women: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Osteoporos Int. 2015 Oct;26(10):2413-21.
 2. Lappe JM, Binkley N. Vitamin D and Sarcopenia/Falls. J Clin Densitom. 2015 Jun 6. pii: S1094-6950(15)00054-2.
 3. Tanner SB, Harwell SA. More than healthy bones: a review of vitamin D in muscle health. Ther Adv Musculoskelet Dis. 2015 Aug;7(4):152-9.

 

Ook in PlaceboNocebo 23

3 Zo zien wij het

10 Medisch

16 Endocrinologie

22 Voeding

26 Nutriënten

 • Resveratrol

  Hormonaal evenwicht, gezond metabolisme & anti-aging

30 Voeding

 • Selder

  Gezonde bloeddruk, gewrichten, hersenfunctie, potentie & vruchtbaarheid

34 Fytotherapie

 • Kattenklauw

  Verhoogde immuniteit, bescherming tegen infectie, ontsteking & kanker

38 Therapie

46 Bewustzijn

50 Research