Alle B-vitaminen zijn onmisbaar voor de hersenen

PlaceboNocebo 25

De B-vitaminen zijn een groep van acht wateroplosbare vitaminen - B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxal), B7 (biotine), B9 (foliumzuur) en B12 (cobalamine). Ze hebben heel belangrijke en onderling sterk verweven functies in het lichaam. Ze zijn nodig voor de werking van talrijke enzymen in het metabolisme (de afbraak en opbouw van moleculen, cellen, weefsels).

Hoewel elke afzonderlijke B-vitamine zijn eigen, specifieke functies heeft, zijn ze allemaal samen noodzakelijk voor de energieaanmaak, voor de aanmaak en het herstel van DNA en RNA (genetisch materiaal), voor het aan- en uitschakelen van genen (methylatie), voor de aanmaak van neurotransmitters, hormonen en andere signaalmoleculen en voor alle hersenenfuncties en de werking van het zenuwstelsel.

Tot nog toe werd vooral de nadruk gelegd op het belang van vitamine B6, B12 en foliumzuur voor de hersenen, het zenuwstelsel en de genen. Er wordt echter steeds meer bewijs gevonden voor het belang van de andere B-vitaminen en vooral voor de combinatie van alle B-vitaminen. Voor een optimale fysiologische en neurologische gezondheid mag er geen enkele in het rijtje ontbreken.

Een groot deel van de bevolking in de geïndustrialiseerde landen heeft een tekort aan één of meer B-vitaminen en uit onderzoek blijkt dat in het geval van een tekort suppletie met één of enkele B-vitaminen niet voldoende is voor het behoud van een gezonde hersenfunctie. Ze moeten allemaal samen genomen worden in doseringen die veel hoger zijn dan de huidige officiële aanbevelingen (Kennedy DO, 2016).

Het is belangrijk dat de B-vitaminen in supplementen de juiste vorm hebben - de natuurlijke, actieve vorm die in de voeding zit en die door het lichaam gebruikt kan worden. De synthetische vormen moeten eerst nog omgezet worden in de actieve vormen. Dat gebeurt niet bij iedereen even vlot, bijvoorbeeld door een gebrek aan de nodige enzymen of genetische varianten van enzymen. Bovendien zijn de synthetische vormen gelinkt aan bijwerkingen en schadelijke effecten. Zo is synthetisch foliumzuur gelinkt aan een verhoogd risico op kanker en geeft synthetisch vitamine B6 neurologische complicaties in hoge doseringen. Bij de natuurlijke vormen is dat niet het geval.

©Hilde Maris

Meer info
Vitamine B1. Preventie en behandeling van neurologische aandoeningen, diabetes & hartfalen. PlaceboNocebo 24.
Vitamine B2. Energie, gezonde genen & een gezond zenuwstelsel. PlaceboNocebo 18.
Vitamine B5. Stress, vetverbranding & acne. PlaceboNocebo 8.
Vitamine B6. Zenuwregeneratie en gezond DNA. PlaceboNocebo 4.
Foliumzuur. Preventie van geboorteafwijkingen & ontwikkelingsstoornissen. PlaceboNocebo 19.
Vitamine B12. Een stof om niet meer te vergeten. PlaceboNocebo 10.

 

Referentie

Kennedy DO. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy-A Review. Nutrients. 2016 Jan 27;8(2). pii: E68.

 

Ook in PlaceboNocebo 25

3 Zo zien wij het

10 Medisch

16 Metabolisme

24 Therapie

28 Nutriënten

32 Fytotherapie

36 Voeding

40 Mind-body

50 Medicijnen