Voeding met een lage glycemische belasting voorkomt jicht(aanvallen)

PlaceboNocebo 25

Jicht is een pijnlijke aandoening die gekenmerkt wordt door acute aanvallen van ontstoken, pijnlijke gewrichten die geleidelijk weer wegebben. Jicht manifesteert zich meestal eerst in de grote teen, maar kan ook in de enkels en knieën voorkomen. De eerste keer komt jicht vaak ’s nachts op; de gewrichten beginnen dan op te zwellen en doen pijn; ze kunnen ook warm aanvoelen, rood worden en heel gevoelig zijn. Een aanval trekt meestal weg binnen drie à tien dagen, waarna er geen symptomen meer zijn tot aan de volgende aanval.

Jicht wordt veroorzaakt door afzetting van urinezuurkristallen in de gewrichten. Urinezuur wordt gevormd tijdens de afbraak van purines, natuurlijke stoffen die voorkomen in de voeding, maar ook deel uitmaken van DNA en RNA (genetisch materiaal) en vrijkomen wanneer cellen afgebroken worden.

Urinezuur wordt normaal door de nieren via de urine verwijderd. Wanneer te veel urinezuur gevormd wordt of wanneer het lichaam urinezuur niet meer efficiënt kan elimineren, ontstaat jicht.

Purinerijke voeding (bier, ansjovis, haring, sardines, vlees, orgaanvlees, gist, peulvruchten en paddenstoelen) wordt over het algemeen verantwoordelijk geacht voor een verhoogde aanmaak van urinezuur, maar purines uit de voeding zijn minder verantwoordelijk voor het ontstaan van jicht dan eerder gedacht werd. Het is vooral een verstoord metabolisme dat aan de basis ligt van jicht. Toch heeft voeding wel degelijk een effect op het urinezuurgehalte.

Uit een recent onderzoek blijkt dat voeding met een lage glycemische belasting de concentratie van urinezuur verlaagt en beschermt tegen het ontstaan van jicht of jichtaanvallen vermindert (Juraschek SP, 2015).

Een hogere inname van koolhydraten met een lage glycemische belasting (peulvruchten, groenten, fruit) verlaagt urinezuur meer dan een lage inname van koolhydraten en een hoge inname van dierlijke eiwitten (proteïnedieet). Plantaardige eiwitten verhogen urinezuur niet, in tegenstelling tot veel dierlijke eiwitten.

Mogelijke oorzaken of risicofactoren van jicht

  • te veel alcohol
  • verzuring: urinezuur kan minder goed uitgescheiden worden in een verzuurd milieu
  • overgewicht
  • gebrek aan beweging
  • diuretica, laxeermiddelen en chemotherapie
  • te veel frisdranken en fruitsappen die met fructoserijke maïsstroop gezoet zijn
  • gebrek aan foliumzuur
  • gebrek aan vitamine C

Nutriënten met een gunstig effect bij jicht

Omega-3 vetzuren, vitamine C, foliumzuur, kersenextract, curcumine, artisjokextract, quercetine, druivenpitextract, pycnogenol

©Hilde Maris

Meer info
Jicht wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 30.
Voeding met een lage glycemische belasting wordt besproken in PlaceboNocebo 21.

 

Referenties

  1. Chang WC. Dietary intake and the risk of hyperuricemia, gout and chronic kidney disease in elderly Taiwanese men. Aging Male. 2010 Sep 20.
  2. Choi HK et al. Vitamin C intake and the risk of gout in men: a prospective study. Arch Intern Med. 2009 Mar 9;169(5):502-7.
  3. Emmerson BT. The management of gout. N Engl J Med. 1996 Feb 15;334(7):445-51.
  4. Juraschek SP, McAdams-Demarco M, Gelber AC, et al. Effects of Lowering Glycemic Index of Dietary Carbohydrate on Plasma Uric Acid: The OmniCarb Randomized Clinical Trial. Arthritis Rheumatol. 2015 Dec 4.
  5. Kanbara A, Hakoda M, Seyama I. Urine alkalization facilitates uric acid excretion. Nutr J. 2010 Oct 19;9:45.

 

Ook in PlaceboNocebo 25

3 Zo zien wij het

10 Medisch

16 Metabolisme

24 Therapie

28 Nutriënten

32 Fytotherapie

36 Voeding

40 Mind-body

50 Medicijnen