Antioxidanten verbeteren de vruchtbaarheid

PlaceboNocebo 26

Oxidatieve stress, een gebrek aan antioxidanten en een verminderde energieaanmaak in de mitochondriën van zaadcellen zijn de belangrijkste factoren in het ontstaan van onvruchtbaarheid bij mannen.

Suppletie met antioxidanten die bovendien de mitochondriale functie verbeteren - de zogenaamde mitochondriale nutriënten zoals carnitine, coënzym Q10 en vitamine E - verbeteren de spermakwaliteit en verhogen de vruchtbaarheid. Het meeste onderzoek met deze stoffen is gedaan in vitro (in laboratoriumexperimenten) en bij dieren, maar ook studies bij mannen zijn veelbelovend.

Oxidatieve stress is het gevolg van een verhoogde aanmaak van zuurstofradicalen en een verminderde antioxidantcapaciteit. Oxidatieve stress in het voortplantingsstelsel van de man beschadigt zaadcellen en vermindert de spermakwaliteit. Dit is onder andere het gevolg van infecties, ontsteking, spataderbreuk, roken, blootstelling aan toxische stoffen, medicijngebruik, chemotherapie en straling.

Een verhoogde aanmaak van zuurstofradicalen verlaagt de energieaanmaak in zaadcellen, die nodig is voor het normaal functioneren van de zaadcellen. Oxidatieve stress is gelinkt aan minder zaadcellen, minder beweeglijke zaadcellen en minder gezonde zaadcellen met een normale vorm.

In een recente studie onderzocht men het effect van een supplement met 250 mg L-carnitine, 30 mg coënzym Q10 (ubiquinol), 75 IE vitamine E (d-alfa-tocoferol) en 12 mg vitamine C (ascorbylpalmitaat) op de spermakwaliteit, de vruchtbaarheid, oxidatieve stress en antioxidanten in het bloed. Veertig onvruchtbare mannen moesten drie maanden lang twee capsules van het supplement nemen en vervolgens nog eens drie maanden drie capsules.

De mannen in dit onderzoek hadden oligoasthenozoöspermie, een combinatie van oligozoöspermie (te weinig zaadcellen) en asthenozoöspermie (te weinig beweeglijke zaadcellen).

Na drie maanden was het aantal zaadcellen gestegen met gemiddeld 48,9%, na zes maanden met 80,9%. De spermakwaliteit was na drie maanden met gemiddeld 25,8% verbeterd. Het gehalte aan coënzym Q10 en vitamine E in het bloed van de mannen was aanzienlijk gestegen en oxidatieve stress was sterk gedaald.

De suppletie resulteerde in een zwangerschap bij bijna de helft van hun vrouwen (18 van de 40), in de meeste gevallen tussen de vijfde en zesde maand, maar ook enkele na een, twee of drie maanden (Gvozdjáková A, 2015).

©Hilde Maris

Meer info
Vruchtbaarheid & zwangerschap. PlaceboNocebo 15.
Vrije radicalen & antioxidanten. PlaceboNocebo 20.

 

Referenties

Gvozdjáková A, Kucharská J, Dubravicky J, et al. Coenzyme Q₁₀, α-tocopherol, and oxidative stress could be important metabolic biomarkers of male infertility. Dis Markers. 2015;2015:827941.

 

Ook in PlaceboNocebo 26

3 Zo zien wij het

10 Medisch

22 Metabolisme

  • Allergie

    Het belang van de darmwand & de darmflora

26 Therapie

28 Nutriënten

32 Fytotherapie

46 Bewustzijn