Resveratrol breekt plaque in de hersenen af

PlaceboNocebo 26

De ziekte van Alzheimer is een neurodegeneratieve aandoening die gekenmerkt wordt door achteruitgang van de verstandelijke functies en het geheugen, voornamelijk als gevolg van plaquevorming in de hersenen door opstapeling van eiwitten (o.a. amyloid-bèta) in en rond de hersencellen.

Er is geen medicijn dat alzheimer geneest. De conventionele behandeling is gericht op het verminderen van de symptomen, maar doet niets aan de onderliggende oorzaken. Medicijnen kunnen de bestaande opstapeling van eiwitten niet verminderen. Er zijn echter natuurlijke stoffen die dat wel kunnen. Eén daarvan is resveratrol.

Resveratrol is een stof die vooral in druiven, rode wijn, bessen, pinda’s en cacao zit. Het heeft een antioxidatieve, ontstekingsremmende, hormoonregulerende en neurobeschermende werking.

De twee belangrijkste oorzaken van neurodegeneratieve aandoeningen zijn oxidatieve stress en inflammatie. Resveratrol beschermt tegen zuurstofradicalen en remt ontsteking. Het stimuleert ook de aanmaak van nieuwe hersencellen (neuronen) en nieuwe bloedvaten in de hersenen en voorkomt zo de achteruitgang van de mentale en verstandelijke functies en het geheugen (Kodali M, 2015).

De ziekte van Alzheimer wordt vooral gekenmerkt door opstapeling van amyloid-bèta in de hersenen. Amyloid-bèta is een eiwit dat aangemaakt wordt onder invloed van vrije radicalenschade. Het brengt een ontstekingsreactie op gang die de vorming en opstapeling van plaque bevordert en uiteindelijk de hersencellen en de hersenfuncties beschadigt.

Resveratrol helpt bij het verwijderden van amyloid-bèta in de hersenen en vermindert plaquevorming in verschillende hersengebieden (Marambaud P, 2005; Karuppagounder SS, 2009). Het remt ook de ontstekingsreactie die veroorzaakt wordt door amyloid-bèta (Carpiralla H, 2012). Het wordt beschouwd als een veelbelovend natuurlijk middel voor de preventie en de behandeling van alzheimer (Braidy N, 2016).

Voedingsbronnen van resveratrol

Rode druiven (schil), rode wijn, bessen, blauwe bessen, bosbessen, veenbessen, cacao, pinda’s, pistachenoten

©Hilde Maris

Meer info
Alzheimer. PlaceboNocebo 20.
Resveratrol. Hormonaal evenwicht, gezond metabolisme & anti-aging. PlaceboNocebo 23.

 

Referenties

  1. Braidy N, Jugder BE, Poljak A, et al. Resveratrol as a Potential Therapeutic Candidate for the Treatment and Management of Alzheimer's Disease. Curr Top Med Chem. 2016 Feb 4.
  2. Capiralla H, Vingtdeux V, Zhao H, et al. Resveratrol mitigates lipopolysaccharide- and Aβ-mediated microglial inflammation by inhibiting the TLR4/NF-κB/STAT signaling cascade. J Neurochem. 2012 Feb;120(3):461-72.
  3. Karuppagounder SS, Pinto JT, Xu H, Chen HL, Beal MF, Gibson GE. Dietary supplementation with resveratrol reduces plaque pathology in a transgenic model of Alzheimer's disease. Neurochem Int. 2009;54(2):111-118
  4. Kodali M, Parihar VK, Hattiangady B, et al. Resveratrol prevents age-related memory and mood dysfunction with increased hippocampal neurogenesis and microvasculature, and reduced glial activation. Sci Rep. 2015 Jan 28;5:8075.
  5. Marambaud P, Zhao H, Davies P. Resveratrol promotes clearance of Alzheimer's disease amyloid-beta peptides. J Biol Chem. 2005;280(45):37377-37382.

 

 

Ook in PlaceboNocebo 26

3 Zo zien wij het

10 Medisch

22 Metabolisme

  • Allergie

    Het belang van de darmwand & de darmflora

26 Therapie

28 Nutriënten

32 Fytotherapie

46 Bewustzijn