Suppletie met omega-3 voorkomt psychose bij jongeren

PlaceboNocebo 26

Jongeren en jonge volwassenen die een verhoogd risico hebben op psychose kunnen dit risico aanzienlijk verlagen door suppletie met omega-3 vetzuren.

Een psychose is een psychische aandoening waarbij iemand het normale contact met de werkelijkheid geheel of gedeeltelijk verliest, zoals het geval is bij schizofrenie en bipolaire stoornis. Typische symptomen zijn waandenkbeelden, hallucinaties, verwarde gedachten en verstoorde emoties.

Sommige jongeren vertonen al op jonge leeftijd mentale symptomen die later kunnen uitgroeien tot een echte psychotische aandoening zoals schizofrenie. Deze jongeren krijgen vaak antipsychotica om dat te voorkomen, maar deze medicijnen hebben gevaarlijke bijwerkingen.

Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor de hersenwerking. Ze verminderen onder andere inflammatie, een belangrijke factor bij mentale aandoeningen.

Een aantal jaren geleden kregen 81 jongeren met een hoog risico op psychose drie maanden lang dagelijks visolie capsules met 1.200 mg omega-3 vetzuren (700 mg EPA en 480 mg DHA) of een placebo.

Negen maanden na het beëindigen van de ‘kuur’ had 4,9% van de jongeren in de omega-3 groep een psychotische aandoening ontwikkeld, tegenover 27,5% in de placebogroep. De omega-3 suppletie verbeterde ook de symptomen en het functioneren van de jongeren (Amminger GP, 2010).

Ondertussen - bijna zeven jaar later - heeft in de omega-3 groep 9,8% van de jongeren een psychose ontwikkeld, terwijl dat in de placebogroep 40% geworden is. Bij diegenen die een psychose ontwikkelden, ging dat sneller in de placebogroep dan in de omega-3 groep.

In de omega-3 groep kreeg 29,4% van de jongeren antipsychotica, in de placebogroep 54,3% (Amminger GP, 2015).

De onderzoekers raden psychiaters aan om jongeren met psychotische symptomen drie maanden lang omega-3 supplementen te geven om te zien of dat verbetering geeft. In tegenstelling tot antipsychotica hebben omega-3 supplementen geen bijwerkingen en zijn ze niet stigmatiserend voor patiënten.

©Hilde Maris

Meer info
Essentiële vetzuren. Het belang van de juiste vetten & een optimaal vetzuurmetabolisme. PlaceboNocebo 13.

 

Referenties

  1. Amminger GP, Schäfer MR, Papageorgiou K, et al. Long-chain omega-3 fatty acids for indicated prevention of psychotic disorders: a randomized, placebo-controlled trial. Arch Gen Psychiatry. 2010 Feb;67(2):146-54.
  2. Amminger GP, Schäfer MR, Schlögelhofer M, et al. Longer-term outcome in the prevention of psychotic disorders by the Vienna omega-3 study. Nat Commun. 2015 Aug 11;6:7934.

Ook in PlaceboNocebo 26

3 Zo zien wij het

10 Medisch

22 Metabolisme

  • Allergie

    Het belang van de darmwand & de darmflora

26 Therapie

28 Nutriënten

32 Fytotherapie

46 Bewustzijn