Nutriënten voor het hart

Antioxidanten & ontstekingsremmers

PlaceboNocebo 27

Bepaalde stoffen uit de voeding beschermen tegen hart- en vaatziekten door de risicofactoren van cardiovasculaire aandoeningen te verlagen via verschillende biochemische routes. De twee belangrijkste factoren in het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn oxidatieve stress en inflammatie (ontsteking). Natuurlijke ontstekingsremmers en antioxidanten spelen daarom een sleutelrol in de preventie en de behandeling van cardiovasculaire aandoeningen. De meest bekende nutriënten voor het hart zijn omega-3 vetzuren, coënzym Q10, carnitine, alfa-liponzuur, de B-vitaminen, vitamine C, D, E en K, magnesium, kalium, arginine en taurine, maar de laatste jaren krijgen de flavonoïden en polyfenolen zoals quercetine en resveratrol steeds meer aandacht als natuurlijke hartbeschermers, vooral omwille van hun heel brede werking.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.