Imodium kan ernstige hartproblemen veroorzaken

PlaceboNocebo 28

Imodium is een medicijn tegen diarree dat bijna iedereen kent en dat heel veel mensen altijd in huis of op zak hebben, voor het geval dat...

De actieve stof in Imodium is loperamide. Het wordt in België en Nederland verkocht onder de merknamen Imodium en Diacure. Loperamide is een opiumderivaat, een synthetische stof die afgeleid is van opium, met een gelijkaardige structuur en werking.

Loperamide bezet de opioïdereceptoren in de dunne en dikke darm, waardoor de peristaltische beweging van de darmen vertraagt. Het verhoogt ook de spierspanning van de darmen, zodat de ontlasting gemakkelijker opgehouden kan worden.

Imodium kan (ernstige) bijwerkingen hebben, zoals spijsverteringsstoornissen, beschadiging van de darmen, darmverlamming, verslaving en geboorteafwijkingen.

De Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt dat het gebruik van Imodium ernstige hartproblemen kan veroorzaken, vooral wanneer er te veel van genomen wordt of in combinatie met bepaalde medicijnen (Cassels C, 2016). Het gaat vooral om hartritmestoornissen en hartstilstand (Spinner HL, 2015; Marraffa JM, 2014; Mukarram O, 2016).

Loperamide is een opiumderivaat en dus eigenlijk een drug. In de normale doseringen geeft het geen euforisch gevoel, maar hoge doses kunnen een gelijkaardig effect hebben als drugs. Vooral mensen die al verslavingen hebben, lopen het risico om afhankelijk te worden van loperamide.

Loperamide wordt ook vaak gebruikt om de ontwenningsverschijnselen van heroïne en morfine te verzachten. Het wordt dan gebruikt in doses van 70 tot 100 mg, die veel hoger zijn dan de maximum dagelijkse dosis van 16 mg. Er worden gevallen van overlijden gemeld na het nemen van zulke hoge doses (Eggleston W, 2016).

Acute diarree moet in de meeste gevallen niet behandeld worden. Het is meestal een teken dat bepaalde prikkelende of schadelijke stoffen (vb. bacteriën) zo snel mogelijk uit het lichaam verwijderd moeten worden. Wanneer diarree blijft aanhouden of bij chronische diarree moet de oorzaak opgespoord en behandeld worden. Imodium kan een handige oplossing zijn in ‘noodgevallen’, maar het verandert niets aan de oorzaken van diarree.

©Hilde Maris

Meer info
Imodium & de natuurlijke behandeling van diarree. PlaceboNocebo 11.

 

Referenties

 1. Cassels C. Abuse, Misuse of Antidiarrheal Linked to Serious Heart Problems. Medscape Medical News. June 07, 2016.
 2. Eggleston W, Clark KH, Marraffa JM. Loperamide Abuse Associated With Cardiac Dysrhythmia and Death. Ann Emerg Med. 2016 Apr 26. pii: S0196-0644(16)30052-X.
 3. Marraffa JM, Holland MG, Sullivan RW, et al. Cardiac conduction disturbance after loperamide abuse. Clin Toxicol (Phila). 2014 Nov;52(9):952-7.
 4. Mukarram O, Hindi Y, Catalasan G, et al. Loperamide Induced Torsades de Pointes: A Case Report and Review of the Literature. Case Rep Med. 2016;2016:4061980.
 5. Spinner HL, Lonardo NW, Mulamalla R, et al. Ventricular tachycardia associated with high-dose chronic loperamide use. Pharmacotherapy. 2015 Feb;35(2):234-8.

 

Ook in PlaceboNocebo 28

3 Zo zien wij het

10 Medisch

 • Trombose

  Oorzaken, preventie & behandeling van een verhoogde bloedstolling

18 Medisch

 • Hartaanval

  Schade aan het hart beperken & een nieuwe hartaanval voorkomen

22 Medisch

 • Beroerte

  Herstel bevorderen & een nieuwe beroerte voorkomen

28 Nutriënten

34 Fytotherapie

 • Knoflook

  Een veelzijdige geneeskrachtige bol

38 Sport & beweging

46 Bewustzijn

50 Medicijnen