Nutriënten tegen trombose

Natuurlijke bloedplaatsjesremmers & anticoagulantia

PlaceboNocebo 28

Antistollingsmedicijnen zoals warfarine, clopidogrel en aspirine remmen de bloedstolling en verminderen het risico op trombose. Deze medicijnen verhogen dan weer het risico op bloedingen, zoals hersenbloedingen, en hebben nog andere ongewenste bijwerkingen. Ze kunnen levens redden in acute omstandigheden, maar bij langdurig gebruik kunnen ze meer nadelen hebben dan voordelen. Er zijn een aantal nutriënten die de bloedstolling op een natuurlijke manier remmen, op een minder drastische manier. De meest bekende zijn de omega-3 vetzuren, vitamine E en knoflook. De laatste tijd wordt steeds meer onderzoek gedaan naar antioxidanten als natuurlijke ‘bloedverdunners’. Vooral de polyfenolen en flavonoïden uit groenten, fruit, kruiden en specerijen zijn veelbelovend.

Antioxidanten hebben een andere, bredere werking dan farmaceutische bloedverdunners. Ze werken niet zozeer rechtstreeks in op bepaalde stappen in de bloedstolling, maar vooral op de onderliggende oorzaken zoals oxidatieve stress en inflammatie, zodat schade aan de bloedvaten voorkomen wordt en het stollingsproces niet geactiveerd hoeft te worden. Ze geven daarom ook geen verhoogd risico op bloedingen.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 28

3 Zo zien wij het

10 Medisch

  • Trombose

    Oorzaken, preventie & behandeling van een verhoogde bloedstolling

18 Medisch

  • Hartaanval

    Schade aan het hart beperken & een nieuwe hartaanval voorkomen

22 Medisch

  • Beroerte

    Herstel bevorderen & een nieuwe beroerte voorkomen

34 Fytotherapie

  • Knoflook

    Een veelzijdige geneeskrachtige bol

38 Sport & beweging

46 Bewustzijn

50 Medicijnen