Duimzuigen & nagelbijten beschermen tegen allergie

PlaceboNocebo 30

Allergie is een overdreven respons van het immuunsysteem op een onschuldige stof in de voeding of omgeving - een allergeen. De meest bekende allergenen in de omgeving zijn pollen, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels.

Steeds meer kinderen en volwassenen ontwikkelen een vorm van allergie. Volgens de zogenaamde ‘hygiëne hypothese’ is blootstelling aan verschillende micro-organismen tijdens de kinderjaren belangrijk om later geen allergie te krijgen. Duimzuigen en nagelbijten verhogen de blootstelling aan micro-organismen. Het zijn dingen die kinderen van nature doen, naast alles in hun mond steken. Vaak worden deze natuurlijke gewoonten al heel vroeg afgeleerd, uit angst voor scheefgroeiende tanden, ontstoken vingers, inslikken van giftige stoffen, enz.

Kinderen die in hun kindertijd duimzuigen en nagelbijten hebben minder kans om als tiener en als volwassene allergisch te zijn voor huisstofmijt, graspollen, katten, honden, paarden en schimmels.

Dit effect staat los van andere factoren, zoals borstvoeding, een hond of een kat hebben, allergie bij de ouders of ouders hebben die roken (Lynch SJ, 2016).

©Hilde Maris

Meer info
Allergie. Het belang van de darmwand & de darmflora. PlaceboNocebo 26.

 

Referentie

Lynch SJ, Sears MR, Hancox RJ. Thumb-Sucking, Nail-Biting, and Atopic Sensitization, Asthma, and Hay Fever. Pediatrics. 2016 Aug;138(2). pii: e20160443.

 

 

Ook in PlaceboNocebo 30

3 Zo zien wij het

10 Medisch

18 Medisch

26 Nutriënten

28 Medisch

  • Jicht

    Urinezuur verlagen met voeding & leefstijl

34 Sport & beweging

38 Fytotherapie

46 Bewustzijn

50 Medicijnen