Een vissersboot meerde aan in een klein Mexicaans havendorpje. Een Amerikaanse toerist die op de kade stond, complimenteerde de Mexicaanse visser met de uitstekende kwaliteit van zijn vis en vroeg hoe lang het geduurd had om hem te vangen.

“Niet lang”, antwoordde de Mexicaan.

“Waarom bleef je dan niet langer op zee om meer vis te vangen?”, vroeg de Amerikaan.

De Mexicaan legde uit dat deze bescheiden vangst genoeg was om zijn familie te onderhouden.

“Maar wat doe je dan met de rest van je tijd?”, vroeg de Amerikaan.

“Ik slaap lang, vis een beetje, speel met mijn kinderen en houd een siësta met mijn vrouw. ’s Avonds ga ik naar het dorp met mijn vrienden, dan drinken we een paar pinten, spelen we gitaar en zingen we liedjes. Ik heb een goed gevuld leven.”

De Amerikaan onderbrak hem: “Ik heb een Harvard diploma en ik kan je helpen. Je moet beginnen met elke dag langer te vissen. De extra vis die je vangt kan je verkopen. Met de winst kan je een grotere boot kopen.

“En daarna?”, vroeg de Mexicaan.

“Als je een grotere boot hebt, kan je meer vis vangen. Met het extra geld dat je daarmee verdient, kan je een tweede boot kopen, en een derde, en zo verder tot je een hele vloot hebt. In plaats van je vis te verkopen aan tussenpersonen, kan je rechtstreeks onderhandelen met de grote bedrijven. Je kan misschien zelfs je eigen bedrijf starten. Dan kan je dit kleine dorpje verlaten en verhuizen naar Mexico-Stad, Los Angeles of zelfs naar New York. Van daaruit kan je heel je onderneming leiden.

“Hoe lang zou ik daarover doen?”, vroeg de Mexicaan.

“Twintig jaar, misschien vijfentwintig jaar”, antwoordde de Amerikaan.

“En daarna?”, vroeg de Mexicaan.

“Daarna?”, lachte de Amerikaan. “Wanneer je eenmaal zo’n groot bedrijf hebt, kan je aandelen kopen en verkopen en miljoenen verdienen.”

“Miljoenen? Echt? En daarna?”, vroeg de Mexicaan.

“Dan kan je gaan rentenieren, een huis kopen in een klein dorpje aan de kust, ’s morgens lang slapen, met je kinderen spelen, een beetje vissen, een siësta houden met je vrouw en ’s avonds plezier maken met je vrienden.”

Ook in PlaceboNocebo 30

10 Medisch

18 Medisch

26 Nutriënten

28 Medisch

  • Jicht

    Urinezuur verlagen met voeding & leefstijl

34 Sport & beweging

38 Fytotherapie

46 Bewustzijn

50 Medicijnen