Ayurveda vanuit het hart

De kunst van het leven

PlaceboNocebo 31

Ayurveda, de oeroude holistische geneeswijze, vindt zijn oorsprong in de Vedische cultuur die zich in de loop van de afgelopen eeuwen over grote delen van de wereld heeft verspreid. In de Veda’s, de heilige geschriften die meer dan vijfduizend jaar geleden werden geschreven, werd de universele kennis vastgelegd en de Ayurveda werd daar een onderdeel van.

Anders dan bij de westerse geneeswijzen, gaat men er bij de Ayurveda van uit dat lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden zijn en dat gezondheid meer betekent dan alleen maar fysiek in orde zijn. Bij de Ayurveda gaat het om een innerlijke staat van zijn waarbij je in overeenstemming bent met je ware aard. Wanneer we leven op een manier die overeenkomt met onze ware natuur, dan zijn we gelukkig en gezond. 

Het uitgangspunt bij de Ayurveda daarbij is dat je de geest en de ziel in balans kunt brengen door voor het lichaam te zorgen en andersom. Wanneer het lichaam in goede conditie is, zullen ook de geest en de ziel goed functioneren en wanneer de geest en de ziel optimaal werken, zal ook het lichaam in orde zijn.

Lies Ameeuw

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 31

3 Zo zien wij het

10 Medisch

  • Cataract

    Lensvertroebeling door oxidatieve stress & glycatie

16 Medisch

  • Glaucoom

    Hersendiabetes, een neurodegeneratieve aandoening

22 Medisch

28 Nutriënten

32 Fytotherapie

40 Voeding

46 Biochemie