Dieet verbetert inflammatoire darmziekten bij kinderen

PlaceboNocebo 31

Inflammatoire darmziekten (IBD, inflammatory bowel disease) is een term die gebruikt wordt voor een aantal aandoeningen van het spijsverteringsstelsel die gepaard gaan met ontsteking en een overactief immuunsysteem. De twee belangrijkste vormen van IBD zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Bij de ziekte van Crohn kan heel het spijsverteringsstelsel ontstoken zijn, van de mond tot de anus.

Bij veel patiënten is zowel de dunne als de dikke darm aangetast, maar meestal is het onderste gedeelte van de dunne darm (het ileum) ontstoken. De belangrijkste symptomen van crohn zijn ernstige buikpijn met of zonder diarree, krampen rechtsonder in de buik (vooral na het eten), vermoeidheid, gewichtsverlies, bloedarmoede en gewrichtsklachten.

Bij colitis ulcerosa is vooral de dikke darm (het colon) ontstoken en zelden de dunne darm. De ziekte ontstaat meestal geleidelijk, met buikpijn en (soms bloederige) diarree. In ernstige gevallen kunnen koorts, verlies van eetlust en gewichtsverlies optreden.

Zowel crohn als colitis ulcerosa kenmerken zich door actieve ziekteperioden (opstoten) gevolgd door perioden van remissie (verminderen of verdwijnen van de symptomen).

Twee belangrijke factoren bij crohn en colitis ulcerosa zijn inflammatie (ontsteking, auto-immuniteit) en een verstoorde darmflora. Meestal worden ontstekingsremmers en medicijnen die de immuniteit onderdrukken voorgeschreven. Deze medicijnen hebben ongewenste bijwerkingen, die vooral bij kinderen vermeden moeten worden.

Uit een recent onderzoek blijkt dat een dieet de symptomen van inflammatoire darmziekten bij kinderen doet afnemen of verdwijnen, ontsteking vermindert en de darmflora verbetert (Suskind DL, 2016).

Twaalf kinderen van tien tot zeventien jaar met een milde of matige vorm van crohn of colitis ulcerosa mochten drie maanden lang geen geraffineerde koolhydraten en suikers (wel honing), geen zuivel en geen granen eten. Hun voeding bestond enkel uit groenten, fruit, noten, vlees, gevogelte en vis – alleen natuurlijke, ongeraffineerde, nutriëntenrijke voeding.

Twee van de kinderen konden het dieet niet volhouden en stapten uit de studie. Van de tien kinderen die het dieet drie maanden volgden, gingen er acht in remissie. De gemiddelde ziektescore daalde van 28,1 naar 4,6 voor de ziekte van Crohn en van 28,3 naar 6,7 voor colitis ulcerosa. Ontsteking (gemeten met C-reactief proteïne) daalde van gemiddeld 22,4 naar 5,95 mg/L. Bovendien was de darmflora – die bij alle kinderen verstoord was aan het begin van de studie – aanzienlijk verbeterd na drie maanden op het dieet.

Het dieet werkte bij acht van de tien kinderen en dat is volgens de onderzoekers indrukwekkend in vergelijking met andere therapieën voor inflammatoire darmziekten.

©Hilde Maris

Meer info
De ziekte van Crohn. Natuurlijke aanpak van inflammatoire darmziekten. PlaceboNocebo 12.

Referentie

Suskind DL, Cohen SA, Brittnacher MJ, et al. Clinical and Fecal Microbial Changes With Diet Therapy in Active Inflammatory Bowel Disease. J Clin Gastroenterol. 2016 Dec 27.

Ook in PlaceboNocebo 31

3 Zo zien wij het

10 Medisch

  • Cataract

    Lensvertroebeling door oxidatieve stress & glycatie

16 Medisch

  • Glaucoom

    Hersendiabetes, een neurodegeneratieve aandoening

22 Medisch

28 Nutriënten

32 Fytotherapie

36 Therapie

40 Voeding

46 Biochemie