Een gebrek aan ijzer is gelinkt aan gehoorverlies

PlaceboNocebo 31

Gehoorverlies wordt meestal geassocieerd met ouderdom, maar het komt steeds vaker voor op jongere leeftijd.

Er zijn verschillende vormen van gehoorverlies. Conductief gehoorverlies heeft betrekking op het buiten- en middenoor en ontstaat wanneer geluidsgolven worden geblokkeerd op hun weg naar het binnenoor. Sensorineuraal gehoorverlies heeft betrekking op het binnenoor en de gehoorzenuw, waarbij geluidstrillingen niet goed omgezet worden in elektrische signalen of niet goed doorgestuurd worden. Deze vormen kunnen ook gecombineerd voorkomen.

Naast achteruitgang van het gehoor of gehoorverlies (tijdelijk of permanent) kan men vaak hoge tonen niet meer horen. Soms heeft men ook last van oorsuizen.

Gehoorverlies kan verschillende oorzaken hebben, zoals oorinfecties, middenoorontsteking, trauma aan het oor, abnormale botgroei in het middenoor, chronische blootstelling aan lawaai, acute blootstelling aan extreem lawaai, auto-immuniteit, allergie, gebrek aan omega-3, gebrek aan vitamine B12, foliumzuur en B6 en het gebruik van medicijnen die het oor beschadigen (hoge doses aspirine, antibiotica, chemotherapie, ontstekingsremmers).

In een recent onderzoek vond men een verband tussen een gebrek aan ijzer (ijzerdeficiëntie anemie of bloedarmoede) en gehoorverlies. Mensen met een gebrek aan ijzer hadden 82% meer kans op sensorineuraal gehoorverlies en 2,41 keer (214%) meer kans op gecombineerd gehoorverlies.

Volgens de onderzoekers zou dit het gevolg zijn van een verminderde zuurstoftoevoer naar het slakkenhuis in het binnenoor door een gebrek aan hemoglobine (Schieffer KM, 2016).

Wanneer je last hebt van gehoorverlies, is het dus aangeraden om na te gaan of je geen ijzertekort hebt. Het is echter af te raden om zomaar ijzersupplementen te nemen. Te veel ijzer is namelijk schadelijker dan te weinig.

Voedingsbronnen van ijzer zijn rood vlees, vis, sardines, gedroogde perziken en andere gedroogde vruchten, pruimen en pruimensap, eierdooiers, noten, pompoenpitten, sesamzaad, asperges, spinazie, broccoli, boerenkool, selder, paddenstoelen, quinoa, peulvruchten, linzen, bonen, kikkererwten, spliterwten, sperziebonen, soja, peterselie, knoflook, basilicum, kurkuma, kaneel en zeewieren.

De opname van ijzer wordt bevorderd door vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vitamine B5, vitamine B12, koper, mangaan, dierlijke eiwitten en kaliumrijke voeding (groenten en fruit).

©Hilde Maris

Meer info
IJzer. Zuurstof, energie, immuniteit & detoxificatie. PlaceboNocebo 15.

 

Referentie

Schieffer KM, Chuang CH, Connor J, et al. Association of Iron Deficiency Anemia With Hearing Loss in US Adults. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. 2016 Dec 29.

 

Ook in PlaceboNocebo 31

3 Zo zien wij het

10 Medisch

  • Cataract

    Lensvertroebeling door oxidatieve stress & glycatie

16 Medisch

  • Glaucoom

    Hersendiabetes, een neurodegeneratieve aandoening

22 Medisch

28 Nutriënten

32 Fytotherapie

36 Therapie

40 Voeding

46 Biochemie