Avocado’s beschermen tegen metabool syndroom, diabetes & hart- en vaatziekten

PlaceboNocebo 33

Metabool syndroom is een constellatie van metabole afwijkingen zoals insulineresistentie, een hoge bloedsuikerspiegel, verstoorde bloedvetten, verhoogde triglyceriden, overgewicht en hoge bloeddruk. Het zijn metabole risicofactoren voor diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Metabool syndroom vervijfvoudigt het risico op diabetes en verdrievoudigt het risico op hart- en vaatziekten.

Volgens Iraanse onderzoekers is de avocado (Persea Americana) het ideale voedingsmiddel voor het voorkomen en behandelen van metabool syndroom. Zowel het eten van de vrucht zelf als het gebruik van avocado-extracten heeft een gunstig effect op alle kenmerken van metabool syndroom.

Een rijpe avocado is een rijke bron van vetzuren, vitaminen, mineralen, polyfenolen, flavonoïden, carotenoïden, resveratrol en fytosterolen. Een avocado bevat bijna drie keer zo veel kalium als een banaan. Kalium is onder andere belangrijk voor de bloeddruk, het zenuwstelsel en de vochtbalans in het lichaam.

Avocado’s bevatten meer luteïne dan eender welke andere fruitsoort. Luteïne is een carotenoïde die beschermt tegen kanker en oogaandoeningen zoals cataract en maculadegeneratie. Ook andere carotenoïden - alfacaroteen, bètacaroteen, bèta-cryptoxanthine en zeaxanthine - zijn aanwezig in avocado’s. Zeaxanthine beschermt net als luteïne tegen oogaandoeningen.

Hoewel de meerderheid van de calorieën in een avocado uit vetten afkomstig is, is ongeveer twee derde van deze vetten mono-onverzadigd, zoals de vetten in olijfolie, die LDL-cholesterol helpen verlagen en HDL-cholesterol verhogen. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig avocado’s eten cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden (bloedvetten) aanzienlijk doet dalen en HDL-cholesterol doet stijgen.

Avocado’s bevatten ook het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur, dat een belangrijke rol speelt in de preventie van hart- en vaatziekten.

De nutriënten in avocado’s verlagen cholesterol en triglyceriden, verlagen de bloedsuikerspiegel, verlagen de bloeddruk, voorkomen overgewicht, beschermen tegen trombose en atherosclerose, remmen oxidatieve stress en inflammatie. Avocado is een ideaal voedingsmiddel om metabool syndroom, diabetes en hart- en vaatziekten te voorkomen (Tabeshpour J, 2017).

©Hilde Maris

Meer info
Diabetes & Metabool Syndroom. Omkeerbaar zonder medicijnen.
Atherosclerose, Hoge bloeddruk & Hartritmestoornissen. PlaceboNocebo 27.
Trombose, Hartaanval & Beroerte. PlaceboNocebo 28.
Avocado’s. PlaceboNocebo 4.

 

Referenties

Tabeshpour J, Razavi BM, Hosseinzadeh H. Effects of Avocado (Persea americana) on Metabolic Syndrome: A Comprehensive Systematic Review. Phytother Res. 2017 Apr 10.