Zwarte chocolade houdt de rode bloedcellen soepel

PlaceboNocebo 33

Rode bloedcellen zijn de cellen die zuurstof door het bloed vervoeren en alle cellen en weefsels van zuurstof voorzien. Gezonde rode bloedcellen zijn vervormbaar, dat wil zeggen dat ze van vorm kunnen veranderen wanneer ze door kleine bloedvaatjes geperst worden - zonder te scheuren - en daarna opnieuw hun oorspronkelijke vorm kunnen aannemen. De gemiddelde diameter van een rode bloedcel is 7,2 micrometer en ze moeten door nauwe haarvaatjes (capillairen) geraken met een diameter van 3 tot 4 micrometer. Wanneer rode bloedcellen deze soepelheid verliezen, wordt onder andere de doorbloeding en de zuurstofvoorziening verstoord.

De vervormbaarheid van rode bloedcellen wordt verstoord door onder andere anesthesie (volledige verdoving), niet-steroïde ontstekingsremmers, diabetes, hoge bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk en te hoge cholesterol (Arpacı H, 2016; Radosinska J, 2016).

De bioactieve stoffen in zwarte chocolade (polyfenolen) houden de rode bloedcellen soepel. Regelmatig zwarte chocolade eten is dus goed voor de doorbloeding en de zuurstofvoorziening van de cellen. Zelfs na een eenmalige inname van zwarte chocolade zijn de rode bloedcellen beter in staat om van vorm te veranderen zonder te scheuren en opnieuw hun oorspronkelijke vorm aan te nemen (Radosinska J, 2017).

Ook suppletie met omega-3 vetzuren maakt de rode bloedcellen soepeler. Omega-3 vetzuren worden ingebouwd in de celmembraan van rode bloedcellen en zorgen voor meer fluïditeit (vloeibaarheid) van de celmembraan (Wandersee NJ, 2015).

©Hilde Maris

Meer info
Bloed, bloedcellen & en een gebrek aan rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes worden besproken in PlaceboNocebo 34.

 

Referenties

  1. Arpacı H, Çomu FM, Küçük A, et al. Effects of lornoxicam and intravenous ibuprofen on erythrocyte deformability and hepatic and renal blood flow in rats. Drug Des Devel Ther. 2016 Aug 3;10:2477-81.
  2. Radosinska J, Horvathova M, Frimmel K, et al. Acute dark chocolate ingestion is beneficial for hemodynamics via enhancement of erythrocyte deformability in healthy humans. Nutr Res. 2017 Mar;39:69-75.
  3. Radosinska J, Vrbjar N. The role of red blood cell deformability and Na,K-ATPase function in selected risk factors of cardiovascular diseases in humans: focus on hypertension, diabetes mellitus and hypercholesterolemia. Physiol Res. 2016 Sep 19;65 Suppl 1:S43-54.
  4. Wandersee NJ, Maciaszek JL, Giger KM, et al. Dietary supplementation with docosahexanoic acid (DHA) increases red blood cell membrane flexibility in mice with sickle cell disease. Blood Cells Mol Dis. 2015 Feb;54(2):183-8.