Bloed is de vloeistof die door de bloedvaten stroomt en het lichaam permanent voorziet van stoffen die noodzakelijk zijn voor het metabolisme. Bloed is belangrijk voor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen of afbraakproducten van de stofwisseling, voor het regelen van de vochtbalans, de zuurgraad en de lichaamstemperatuur, voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide, voor de afweer tegen vreemde indringers, voor de wondgenezing en het herstel van beschadigde weefsels.

Bloed bevat naast plasma (dat vooral uit water bestaat) ook bloedcellen – rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes. Wanneer er te veel of te weinig van bepaalde bloedcellen aanwezig zijn, ontstaan bloedstoornissen. De drie belangrijkste bloedstoornissen door een gebrek aan bloedcellen zijn bloedarmoede of anemie (gebrek aan rode bloedcellen), leukopenie (gebrek aan witte bloedcellen) en trombocytopenie (gebrek aan bloedplaatjes).

In dit artikel wordt de samenstelling en de functie van het bloed en de bloedcellen besproken. Deze achtergrondinformatie kan een beter inzicht geven in de problematiek van de bloedstoornissen.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.