Groene bladgroenten zijn goed voor de ogen én de hersenen

PlaceboNocebo 34

Luteïne en zeaxanthine zijn carotenoïden die rijkelijk aanwezig zijn in de ooglens en het netvlies, vooral in de gele vlek of de macula. Ze absorberen blauw licht en beschermen de ooglens en het netvlies tegen door uv-licht veroorzaakte schade. Luteïne en zeaxanthine zijn niet alleen aanwezig in de ooglens en het netvlies, ze zijn ook de meest voorkomende carotenoïden in de hersenen. Ze beschermen de hersencellen tegen oxidatieve stress. Ze worden vooral opgenomen in weefsels die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren (vooral omega-3 vetzuren), waar ze deze vetzuren beschermen tegen oxidatieve stress (lipidperoxidatie) (Widomska J, 2016).

Men vermoedt dat luteïne het zicht ook verbetert omdat het de overdracht van signalen tussen het oog en de hersenen en de activiteit van de hersencellen verbetert (Erdman JW Jr, 2015; Stringham JM, 2016).

De hoeveelheid luteïne en zeaxanthine in de macula komt overeen met de hoeveelheid luteïne en zeaxanthine in de hersenen en is gelinkt aan het geheugen en de verstandelijke functies. Hoe hoger de concentratie luteïne en zeaxanthine in de macula, hoe beter de hersenfuncties (Vishwanathan R, 2014; Kelly D, 2015).

Onlangs werd in twee studies bevestigd dat kinderen met een hoge concentratie luteïne en zeaxanthine in het netvlies betere schoolprestaties leveren en beter zijn in denkoefeningen dan kinderen met een lage concentratie luteïne en zeaxanthine in het netvlies (Barnett SM, 2017; Walk AM, 2017).

De concentratie van deze pigmenten in de ogen en de hersenen kan alleen verhoogd worden door het eten van voeding die rijk is aan luteïne en zeaxanthine (of door suppletie).

Voedingsbronnen van luteïne & zeaxanthine

Donkergroene bladgroenten, spinazie, boerenkool, kool, broccoli, spruiten, raapstelen, courgette, pompoen, mais.
Eierdooiers en avocado’s zijn goede bronnen van luteïne. Hoewel het gehalte relatief laag is, wordt luteïne uit eierdooiers en avocado’s goed opgenomen (omwille van de erin aanwezige vetten).

©Hilde Maris

Meer info
Luteïne & zeaxanthine. Pigmenten voor een goed zicht en gezonde hersenen. PlaceboNocebo 31.

 

Referenties

  1. Barnett SM, Khan NA, Walk AM, et al. Macular pigment optical density is positively associated with academic performance among preadolescent children. Nutr Neurosci. 2017 May 23:1-9.
  2. Erdman JW Jr, Smith JW, Kuchan MJ, et al. Lutein and Brain Function. Foods. 2015 Dec;4(4):547-564.
  3. Stringham JM, O'Brien KJ, Stringham NT. Macular carotenoid supplementation improves disability glare performance and dynamics of photostress recovery. Eye Vis (Lond). 2016 Nov 11;3:30. eCollection 2016.
  4. Vishwanathan R, Iannaccone A, Scott TM, et al. Macular pigment optical density is related to cognitive function in older people. Age Ageing. 2014 Mar;43(2):271-5.
  5. Walk AM, Khan NA, Barnett SM, et al. From neuro-pigments to neural efficiency: The relationship between retinal carotenoids and behavioral and neuroelectric indices of cognitive control in childhood. Int J Psychophysiol. 2017 May 19;118:1-8.
  6. Widomska J, Zareba M, Subczynski WK. Can Xanthophyll-Membrane Interactions Explain Their Selective Presence in the Retina and Brain? Foods. 2016 Mar;5(1). pii: 7.