Groente- en fruitsapkuur verbetert de darmflora & de gezondheid

PlaceboNocebo 34

De darmflora speelt een cruciale rol in de gezondheid van heel het lichaam. De bacteriële samenstelling in de darm wordt sterk beïnvloed door de voeding die men eet. Groenten en fruit zijn rijk aan polyfenolen, vezels, oligosachariden en nitraten die een prebiotica-achtig effect hebben en de groei van bepaalde darmbacteriën stimuleren.

Groente- en fruitsapdiëten zijn heel populair, maar volgens de gangbare medische opinie is er geen wetenschappelijk bewijs voor het gezondheidseffect ervan. Wetenschappers onderzochten daarom het effect van een sapkuur op de darmflora, het gewicht en enkele biochemische parameters bij twintig gezonde volwassenen. De proefpersonen mochten drie dagen lang alleen groente- en fruitsappen drinken. Daarna moesten ze veertien dagen eten zoals ze normaal deden.

Op de vierde dag was hun gewicht en BMI (body mass index) aanzienlijk gedaald. Dit effect hield aan tot op het einde van de studie, na de twee weken op een normaal dieet. Op de vierde dag werd ook een duidelijk verschil gezien in de samenstelling van de darmflora (minder Firmicuten en Proteobacteriën en meer Bacteroïdeten en Cyanobacteriën). Dit effect was na veertien dagen normale voeding weer gedeeltelijk omgekeerd.

Na drie dagen groente- en fruitsap was stikstofmonoxide (NO) aanzienlijk gestegen in het bloed en de urine. NO is een signaalstof die de bloedvaten ontspant, de bloeddruk verlaagt en de doorbloeding verbetert. Lipidperoxidatie (de oxidatie van vetten), een marker van vrije radicalenschade, was gedaald met gemiddeld 32%. De proefpersonen voelden zich aan het einde van de studie beter dan aan het begin.

De onderzoekers concluderen dat een korte sapkuur wel degelijk een gunstig effect heeft op de gezondheid (Henning SM, 2017).

©Hilde Maris

 

Referentie

Henning SM, Yang J, Shao P, et al. Health benefit of vegetable/fruit juice-based diet: Role of microbiome. Sci Rep. 2017 May 19;7(1):2167.