Antioxidanten voor de behandeling van maculadegeneratie

PlaceboNocebo 35

Maculadegeneratie is een oogaandoening die veroorzaakt wordt door beschadiging van de macula of de gele vlek, waardoor het scherp, centraal zicht sterk achteruitgaat. Maculadegeneratie is samen met cataract en glaucoom een van de belangrijkste oorzaken van blindheid.

Belangrijke factoren die bijdragen aan het beschadigen van de macula zijn een gebrek aan antioxidanten (oxidatieve stress), chronische inflammatie (ontsteking), een hoge bloedsuikerspiegel en beschadigde bloedvaten.

Er zijn twee vormen van maculadegeneratie: droge en natte maculadegeneratie. De natte vorm is de meest gevorderde vorm. Ze komt minder voor, maar veroorzaakt vaker blindheid.

Natte maculadegeneratie ontstaat door abnormale groei van nieuwe bloedvaten (angiogenese) in het vaatvlies, die beginnen te woekeren in het netvlies. De nieuwe bloedvaten zijn heel broos en kunnen lekken, waardoor de macula opzwelt (maculair oedeem). Dit gaat vaak gepaard met kleine bloedingen en de vorming van littekenweefsel, waardoor het zicht vermindert en men vlekken voor de ogen ziet.

Natte maculadegeneratie ontwikkelt zich snel en moet meteen behandeld worden. In de conventionele geneeskunde worden daarvoor angiogenese remmers of anti-VEGF-medicijnen gebruikt. Deze medicijnen (o.a. pegaptanib, ranibizumab, bevacizumab) remmen de vorming van nieuwe bloedvaten. Ze worden rechtstreeks in het oog geïnjecteerd. Ze zijn duur en kunnen (ernstige) bijwerkingen hebben.

Antioxidantsupplementen kunnen natte maculadegeneratie voorkomen of afremmen (wanneer ze in een vroeg stadium ingezet worden). Patiënten die een van twee mogelijke supplementen nemen (vitamine C, E, zink, koper en bètacaroteen / vitamine C, E, zink, koper, luteïne en zeaxanthine) hebben minder anti-VEGF-injecties nodig. Antioxidanten zijn goedkoper, ze kunnen chronische medicatie voorkomen en de achteruitgang van het zicht tegengaan (Lee AY, 2017).

Natuurlijke angiogenese remmers

  • polyfenolen & flavonoïden: curcumine, EGCG (groene thee), resveratrol, quercetine, genisteïne, fisetine, ellaginezuur, kampferol, …
  • carotenoïden, luteïne, zeaxanthine, lycopeen, astaxanthine
  • vitamine C, D, E, K
  • omega-3 vetzuren
  • granaatappelextract, druivenpitextract, ginseng, knoflook

©Hilde Maris

Meer info
Maculadegeneratie, glaucoom & cataract. PlaceboNocebo 31.
Angiogenese & angiogenese remmers. PlaceboNocebo 31.

 

Referentie

Lee AY, Butt T, Chew E, et al. Cost-effectiveness of age-related macular degeneration study supplements in the UK: combined trial and real-world outcomes data. Br J Ophthalmol. 2017 Aug 23. pii: bjophthalmol-2017-310939.