Astmamedicijn gelinkt aan depressie, nachtmerries & zelfmoordgedachten

PlaceboNocebo 35

Astma wordt gekenmerkt door overgevoeligheid, zwelling en ontsteking van de bronchiën - de vertakkingen van de luchtpijp - waardoor de luchtwegen vernauwen, zodat men niet goed meer kan ademen.

De medische behandeling van astma is erop gericht de luchtwegen te ontspannen en te verwijden en de immuun- en ontstekingsreactie te remmen. Hoewel deze medicatie in veel gevallen werkt, kan het chronisch gebruik ervan bijwerkingen hebben, die soms erger zijn dan de aandoening waarvoor ze gebruikt worden. Bovendien kunnen medicijnen astma niet genezen, omdat ze de oorzaken niet wegnemen, alleen - in het beste geval - de symptomen verlichten.

In de klassieke geneeskunde gebruikt men twee soorten astmamedicatie: snelwerkende noodmedicatie en medicatie voor lange termijn controle.

Een van de lange termijn medicijnen is montelukast, een leukotriënen remmer. Leukotriënen zijn ontstekingsbevorderende signaalstoffen. Ze veroorzaken ontsteking, trekken ontstekingsfactoren en immuuncellen aan, doen de gladde spieren in de luchtwegen samentrekken, vernauwen de bronchiën, verhogen de aanmaak van slijm, verhogen de doorlaatbaarheid van de bloedvaten en veroorzaken zwelling en roodheid.

Montelukast remt de werking van leukotriënen en vermindert ontsteking, slijmvorming, zwelling en luchtwegvernauwing. Het wordt niet alleen gebruikt bij astma, maar ook bij allergische rhinitis (hooikoorts).

Montelukast is gelinkt aan depressie, nachtmerries en zelfmoordgedachten bij kinderen en volwassenen die het gebruiken, en aan agressie bij kinderen. Dat werd onlangs bevestigd in een Nederlands onderzoek (Haarman MG, 2017).

Montelukast wordt ook gelinkt aan allergische granulomateuze angiitis, een zeldzame auto-immune ontsteking van de kleine en middelgrote bloedvaten bij mensen met allergische luchtwegaandoeningen. De aandoening kan verschillende organen aantasten, vooral de longen en het spijsverteringsstelsel, en kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn. De onderzoekers zeggen dat het verband tussen montelukast en allergische granulomateuze angiitis nog onduidelijk is. In sommige studies vindt men geen verband, in andere studies wordt een oorzakelijk verband aangetoond. Aangezien bij sommige patiënten de symptomen verdwijnen na het stoppen met montelukast, kan aangenomen worden dat het om een oorzakelijk verband gaat (Haarman MG, 2017).

Natuurlijke leukotriënen remmers

Omega-3 vetzuren, vitamine C, vitamine E, boswellia serrata, knoflook, gember, curcumine, quercetine, resveratrol

©Hilde Maris

Meer info
Astma voorkomen & behandelen op een natuurlijke manier. PlaceboNocebo 26.
Bronchodilatoren & andere astmamedicijnen. PlaceboNocebo 26.

 

Referentie

Haarman MG, van Hunsel F, de Vries TW. Adverse drug reactions of montelukast in children and adults. Pharma Res Per, 5(5), 2017, e00341.