Meditatie helpt hart- en vaatziekten voorkomen

PlaceboNocebo 35

De American Heart Association (AHA) deed onlangs voor het eerst een wetenschappelijke uitspraak over meditatie. Meditatie kan volgens de AHA beschouwd worden als een bijkomende therapie ter preventie van hart- en vaatziekten, naast een gezonde leefstijl en de behandeling van risicofactoren zoals een hoge bloeddruk en een hoge cholesterol.

Ondanks de vooruitgang in de preventie en behandeling van atherosclerose (plaquevorming in de bloedvaten, aderverkalking) blijven hart- en vaatziekten een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte.

Meditatie wordt steeds meer erkend als een gezonde leefstijlfactor en is daardoor ook in het Westen populair geworden.

Wetenschappers van de AHA bekeken alle studies die het effect van meditatie op de risicofactoren van hart- en vaatziekten onderzochten. Studies die het effect van meditatie in combinatie met mind-body technieken zoals yoga en tai chi onderzochten, werden uitgesloten, omdat de beweging zelf een gunstig effect heeft op het hart en de bloedvaten. Ze onderzochten alleen ‘zittende’ vormen van meditatie, zoals Samatha meditatie, Vipassana meditatie (inzicht meditatie), mindful meditatie, Zen meditatie (zazen), Raja yoga meditatie, liefdevolle vriendelijkheid (metta) meditatie, transcendente meditatie en relaxatie respons meditatie.

Meditatie was gelinkt aan minder stress, angst en depressie, een betere slaapkwaliteit en een algemeen beter gevoel. Meditatie helpt ook de bloeddruk verlagen, hoewel niet kon vastgesteld worden of het bij iedereen werkt en hoeveel men moet mediteren om een bepaalde bloeddruk te verlagen.

Meditatie kan ook helpen bij het stoppen met roken en is gelinkt aan een verlaagd risico op een hartaanval, hoewel het aantal studies die dat onderzochten beperkt was.

De onderzoekers zijn van mening dat regelmatig mediteren veelbelovend is om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, maar dat er meer onderzoek nodig is om definitieve conclusies te trekken. De AHA benadrukt dat de standaard leefstijladviezen en medische behandelingen de belangrijkste factoren blijven in de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, maar dat meditatie daarin een plaats verdient (Levine GN, 2017).

©Hilde Maris

Meer info
Hart- en vaatziekten (deel 1). Atherosclerose, hoge bloeddruk & hartritmestoornissen. PlaceboNocebo 27.
Hart- en vaatziekten (deel 2). Trombose, hartaanval & beroerte. PlaceboNocebo 28.

 

Referentie

Levine GN, Lange RA, Bairey-Merz CN, et al. Meditation and Cardiovascular Risk Reduction: A Scientific Statement From the American Heart Association. J Am Heart Assoc. 2017 Sep 28;6(10). pii: e002218.