Ontsteking remmen werkt beter dan cholesterol verlagen bij hart- en vaatziekten

PlaceboNocebo 35

Cholesterol wordt nog steeds als de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten beschouwd. Hoewel deze theorie al lang achterhaald is, blijven cholesterolverlagende middelen zoals statines de standaardmedicatie voor het voorkomen van atherosclerose, hartaanval en beroerte.

Ongeveer de helft van de mensen die een hartaanval krijgen, heeft normale cholesterolwaarden. De belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten zijn chronische oxidatieve stress (te veel vrije radicalen en een gebrek aan antioxidanten) en chronische inflammatie (ontsteking).

Onderzoekers van de Brigham and Women’s Hospital rekruteerden meer dan 10.000 patiënten die een hartaanval gekregen hadden en die verhoogde markers van inflammatie hadden (hsCRP van 2 mg/l of meer). Ze wilden testen of een ontstekingsremmend medicijn (canakinumab) de kans op een tweede hartaanval, een beroerte of overlijden aan hart- en vaatziekten kon voorkomen.

De deelnemers bij wie de ontstekingswaarden gedaald waren, hadden 15 à 17% minder kans op een tweede hartaanval, vergeleken met de deelnemers die een placebo kregen. De nood aan een bypassoperatie (overbrugging) of angioplastiek (dotteren, stent) daalde met 30% vergeleken met een placebo.

Statines hebben volgens de onderzoekers een veel lager succespercentage. Het ontstekingsremmend medicijn veranderde niets aan de cholesterolwaarden van de deelnemers.

Het gebruik van canakinumab was wel gelinkt aan een verhoogd risico op fatale infecties (Ridker PM, 2017).

Hoewel chronische ontsteking een van de belangrijkste risicofactoren is voor hart- en vaatziekten, is farmaceutische ontstekingsremming niet altijd zonder bijwerkingen. Natuurlijke ontstekingsremmers zijn veiliger en hebben een bredere werking.

Natuurlijke ontstekingsremmers

Omega-3 vetzuren, vitamine C, vitamine D, vitamine E, boswellia serrata, knoflook, gember, curcumine, flavonoïden, quercetine, resveratrol, N-acetylcysteïne, alfa-liponzuur, magnesium, B-vitaminen, zink, beweging

©Hilde Maris

Meer info
Atherosclerose, hoge bloeddruk & hartritmestoornissen (Hart- en vaatziekten, deel 1). PlaceboNocebo 27.
Trombose, hartaanval & beroerte (Hart- en vaatziekten, deel 2). PlaceboNocebo 28.
Cholesterol. Een stof om te koesteren. PlaceboNocebo 03.

 

Referentie

Ridker PM, Everett BM, Thuren T, et al. Antiinflammatory Therapy with Canakinumab for Atherosclerotic Disease. N Engl J Med. 2017 Sep 21;377(12):1119-1131.